/ БГНЕС
Близо 50 см достигна новата снежна покривка в Смолянско
Сняг затрупа страната, каква е обстановката
96369
Сняг затрупа страната, каква е обстановката
  • Сняг затрупа страната, каква е обстановката
Сняг и студ парализираха България. Обстановката в цялата страна продължава да е усложнена, предупреждават от Агенция "Пътна инфраструктура". Няма бедстващи населени места и хора, но шофьори на тежкотоварни камиони останаха блокирани за часове.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по магистрала "Хемус" в участъка София - Ябланица и в участъка Варна - Шумен, по път Бяла - Обзор, поради въведено ограничение за движение на МПС над 12 тона по път София - Варна.

Сняг и студ парализираха България

Възстановено е пропускането на товарни автомобили през граничния пункт Кулата - Промахон на изход от България, съобщиха от пресцентъра на МВР. На пункта Илинден - Ескохи гръцките гранични власти пропускат леки и товарни автомобили само с вериги. На останалите пунктове с Гърция преминаването е нормално.
 
Възстановено е пропускането на товарни автомобили в двете посоки и през ГКПП Гюешево - ГКПП Деве баир. Продължава да е интензивен трафикът на товарни автомобили на българо-турската граница. На ГКПП Капитан Андреево има около 5 км от чакащи камиони на изход, на Лесово са около 2,5 км.
 
Граничните пунктове със Сърбия са проходими при зимни условия. На пунктовете с Румъния трафикът е нормален.

Следете тук актуалната информация за зимната обстановка в страната

Новата снежна покрива създаде доста главоболия през днешния ден в област Смолян, като на места тя достигна близо 45 см. Заради тежките метеорологични условия и утежнена пътна обстановка в общините на област Кърджали е обявена дървена ваканция за учениците. Това са двете области, за които прогнозите на синоптиците бяха най-тежки. В тези райони в сила беше въведен най-високия предупредителен червен код за опасни явления.

Предвижването в област Смолян става задължително с вериги, като има и забрана за движение на тежкотоварни автомобили. Едно населено място е без ток, но за сега няма откъснати населени места, както и бедстващи хора.
 
"Нямаме затворени пътища от републиканската пътна мрежа, въведени са ограничения по пътищата в областта, всички автомобили да се движат с вериги, а е забранено преминаването през проходите "Пампорово", "Превала" и "Печинско", по пътищата Батак - Доспат, Девин - Михалково на товарни автомобили над 12 тона", заяви областният управител Недялко Славов.
 

БГНЕС


Пускат учениците в Смолян в дървена ваканция

Обилният снеговалеж в региона продължава, а най-голямата засега снежна покривка за областта е натрупана в Доспат - 45 см.Седем  общини в областта обявиха тридневна
ваканция за училищата
поради усложнената метеорологична обстановка, съобщава още областният управител на Смолян. "В следващите три дни в седем общини е обявена ваканция за учениците. Това са Смолян, Баните, Рудозем, Мадан, Девин, Доспат и Борино. В останалите три общини все още заседават общинските щабове и ще преценят, каква е ситуацията и ще оповестят своето решение", добави още Славов.
 
"Нямаме откъснати населени места или бедстващи хора. Имаме готовност за снабдяване с продукти от първа необходимост, ако се налага. Продължава да вали интензивно. Предполагам, че нощта няма да е особено лека. Смятам, че каквото е било необходимо като превенция сме го предприели", обобщи ситуацията Славов.
 

Dariknews.bg, Кърджали


Обилен сняг продължава да вали на територията на цялата област Кърджали. В района на Маказа навяванията са образували преспи над метър. Пътят Кърджали - Пловдив през Асеновград е проходим за движение само с вериги. Ограничения са въведени и по пътя за Маказа. 

В следобедните часове областният управител на Кърджали Никола Чанев е инспектирал републиканските пътища в общините Джебел и Кирково. Обстановката e критична, снегопочистващите машини са на терен, но интензитетът на валежите е много висок и снежната покривка бързо се увеличава, констатира Чанев.
 
По думите му бедстващи хора и населени места няма, комуникациите също са в изправност. Няма затворени пътища. Областният оперативен център е в непрекъснато взаимодействие с общините. Метеорологичната обстановка е тежка, призоваваме жителите на региона да се въздържат от пътуване, заяви Чанев.
 
Общините в Област Кърджали обявиха дървена ваканция за учениците
 

БГНЕС


Заради тежките метеорологични условия и утежнена пътна обстановка в общините на област Кърджали е обявена дървена ваканция за учениците. За два дни - 27 и 28 февруари, със заповед на кметовете се преустановява учебния процес в общините Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград и Крумовград.
 
Дървена ваканция за 27 февруари е обявена и в общините Кирково и Джебел, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Гроздан Колев. По думите му днес в почти всички училища в областта с решение на директорите им, времетраенето на часовете е било намалено.

Снегът блокира летище Пловдив, отменят полети

Всички пътища в област Пловдив са проходими при зимни условия. По-голяма част от пътищата в 18-те общини са почистени, а машините за снегопочистване продължават да ги обработват, поради непрестанния снеговалеж.
 
Затворен е проходът Троян-Кърнаре. Няма населени места без електрозахранване и водоподаване. Пътищата са проходими при зимни условия, но поради продължаващия снеговалеж се препоръчва да не се тръгва на път, ако не е наложително, за да не се стига до затруднения.

Снегът попречи на нормалното функциониране днес на летище Пловдив. По предварителна информация, пистата няма да бъде почиствана, докато снеговалежите не спрат.
 
Цялата налична техника на общинското предприятие "Чистота" почиства Пловдив от снега и навяванията. Някои пътни артерии са обработвани вече повече от 5-6 пъти. Очаква се и във вторник времето в Пловдив да се задържи с вятър, снегонавявания и минусови температури, а снежната покривка да достигне 30 см.

Забранено е движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по пътя Харманли-Тополовград. Това е единственото ограничение, наложено в област Хасково заради снеговалежа. В целия регион пътищата са проходими при зимни условия. На терен са всички машини на снегопочистващите фирми, които обработват пътните настилки.
 
По-рано днес областният управител на Хасково Станислав Дечев инспектира почистването на пътя за Димитровград- Стара Загора. В Димитровград се чисти интензивно. Там улиците са почистени до асфалт, акцентира се върху кръговите кръстовища и околовръстния път за Стара Загора.
 
Автомагистрала "Марица" също е почистена и проходима.

АПИ апелира: Шофьорите, на които не се налага спешно пътуване през нощта, да не тръгват

Тежка е обстановката на магистрала "Тракия" между Стара Загора и Чирпан, където снеговалежът е обилен, духа силен вятър, образуват се навявания и това затруднява почистването. От Областно пътно управление призовават шофьорите да се движат с повишено внимание.
 
Остава затворен пътят Николаево-Мъглиж. Поради силни снегонавявания и преспи, въпреки усилията на Общинското предприятие пътят между селата Шейново и Ясеново ще остане временно затворен до утихване на силния вятър. За достъп до село Ясеново да се използва обходния път село Дунавци - село Голямо Дряново - село Ясеново.
 
Двата старопланински прохода Шипка и Република са отворени за движение, но при тежки зимни условия. През Република не се допускат камиони над 12 тона.

Проходът „Твърдишки” е затворен за движение за всички автомобили, съобщиха от Областно пътно управление Сливен.
 
Проходите „Котелски” и „Върбишки”, както и пътния участък Нова Загора - Гурково, са затворени за движение на автомобили над 12 тона. Намалена е видимостта в Сливенска област заради силния вятър, достигащ на места до 120 км/ч. Пътищата са заледени, 39 машини почистват пътните настилки.
 
Днес в следобедните часове вятърът в Сливенско е достигал до 120 км/ч, има вероятност от заледявания.  27 февруари е неучебен ден в общините Сливен, Котел и Нова Загора поради влошената зимна обстановка. Причината е вероятността от проблеми с придвижването до училище заради влошена метеорологична обстановка, особено на учениците от населените места.

Всички пътища в област Бургас са проходими при зимни условия. Цялата налична техника работи по различни маршрути, почистено е и опесъчено. Пристанищата в Бургаска акватория обаче са затворени за всякакви маневри поради силния вятър. Ограничено е движението за всички МПС по магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас заради силен вятър и нулева видимост, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Училищата в почти всички общини в област Добрич затварят врати заради усложнената зимна обстановка. Към момента единствено в община Балчик няма обявена дървена ваканция. Поради усложнена и тежка зимна обстановка и намалена видимост от Областно пътно управление информираха, че се затварят основни пътни направления за движение.
 
От 16.30 ч. е спряно движението за всички превозни средства по направленията Добрич - Силистра, Добрич - Тервел, Добрич - Крушари, Генерал Тошево - Каварна, Тервел - Шумен, Добрич - Албена, Одринци - Вълчи дол. Въведено ограничение и е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона по направление Добрич - Генерал Тошево - Кардам. Все още проходими при зимни условия са направленията Добрич - Балчик и Добрич - Варна.
 
От електроразпределителното дружество и от водния оператор информират, че няма населени места без ток и вода заради зимната обстановка.

Вторник - 27 февруари, е неучебен ден в учебните заведения на територията на седемте общини на област Силистра. Информацията бе потвърдена от Регионалния инспекторат по образованието. Принудителната ваканция се налага заради влошената метеорологична обстановка и очакваните ниски температури.
 
Със заповед на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов учебните занятия се преустановяват за дните 27 и 28 февруари. Същите дни ще са неучебни и за учениците в община Дулово. В общините Тутракан и Главиница, в които учебните заведения преустановиха работа от днес, ваканцията засега продължава до 27 февруари включително.

В област Русе е ограничено движението на всички автомобили по пътя Русе -Разград и по пътя Русе - Силистра, поради нулева видимост и снегонавявавания. От АПИ апелират шофьорите да спазват въведените ограничения и да не навлизат в затворените участъци, поради усложнената зимна обстановка.

Усложнена е пътната обстановка в Община Свищов

Ограничения в движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона са въведени за Прохода на Републиката и главен път София - Варна, в двете посоки, както и за пътя Велико Търново - Русе, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико Търново. Най-усложнена остава обстановката в община Свищов, поради снегонавявания. Ограничено е движението по пътя Алеково - Козловец и по пътя Павел - Совата за автомобили над 12 тона. Екипи на полицията пренасочват товарните автомобили по обходни маршрути.

Поради влошената зимна обстановка всички училища на територията на общините Свищов и Павликени ще останат затворени на 27 и 28 февруари, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Движението по пътищата на територията на област Плевен трябва да се извършва при повишено внимание. Пътната настилка се опесъчава, но непрекъснатият снеговалеж допълнително затруднява работата на фирмите, ангажирани със зимното почистване. Това каза областният управител на Плевен Мирослав Петров.
 
По думите му тежките метеорологични условия са наложили задействане на процедура по отпускане на тежка техника за пътната отсечка Лозица - Въбел - Никопол. "По искане на кмета на Въбел сме направили постъпки и сме отправили официално искане до министъра на отбраната за отпускане на техника от военното поделение в Белене", уточни областният управител. "По преценка на ОД на МВР републиканския път Плевен-София има ограничение на движението на тежкотоварни автомобили и тировете се отбиват на предназначените за целта места", допълни още областният управител на Област Плевен Мирослав Петров.

Временно е ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 тона по главния път София - Варна на територията на цялата област Ловеч, съобщават от Областното пътно управление, информират от пресцентъра на областната администрация.
 
Изцяло затворен за движение е проходът Троян - Кърнаре, временно е ограничено движението на камиони по пътя Шипково - Рибарица поради обилен снеговалеж и почистване. Поради продължаващия обилен снеговалеж е затруднено почистването на пътищата, особено на трето- и четвъртокласната пътна мрежа. Пътищата в региона са проходими при зимни условия.

Усложнена остава зимната обстановка на територията на цялата област Враца. Снежната покривка на места надминава 30 см. Републиканската и общинска пътни мрежи на територията на областта се почистват и обработват и са проходими при зимни условия.
 
Продължава да има силни снегонавявания на пътя Мизия-Оряхово. Въведено е ограничение на движението за тежкотоварни автомобили над 12 т на пътя Мездра - Ботевград. Товарните автомобили трябва да се движат с вериги.
 
От днес до 28 февруари, включително в Община Оряхово са прекратени учебните занятия поради усложнената зимна обстановка. Занятията ще бъдат възстановени в четвъртък. Със заповеди на кметовете на общините Враца, Бяла Слатина, Хайредин и Криводол се обявяват за неучебни дни 27 и 28 февруари.

Направени са шест обработки тип "ветрило" на основни пътни артерии в София чрез едновременната работа на няколко снегопочистващи машини, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Целта е по-бързо да се извърши почистване на пътното платно, като временно се ограничи автомобилното движение.

Обработките тип "ветрило" са извършени на основни булеварди като "Цариградско шосе", "България" и на Южната дъга на Околовръстен път на София. Организацията е създадена с помощта на Пътна полиция и екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" и Столичен инспекторат.

Екипите на почистващите фирми продължават извършването на обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. На терен са над 180 машини - специализирана техника за почистване. Приоритетно снегорините почистват опасни и стръмни участъци, улици и булеварди, по които се движи градския транспорт, основни квартални улици и вътрешно-квартални улици.

Временно се ограничава и движението на магистрала "Хемус" в участъка Ботевград - Елешница от км 45 до км 14, в посока на движение София за МПС над 12 т поради снегопочистване.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов заяви, че към момента няма откъснати населени места. Няма села с прекъснато електрозахранване. Пътната обстановка в прохода Предела остава усложнена, снежната покривка е около 20 см. Работата на пътноподдържащите фирми е затруднена заради непрекъснатия снеговалеж и заради интензивния автомобилен поток. Остава в сила забраната за движение на камиони над 12 тона.
 
По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" 20 снегопочистващи машини работят в участъка от Симитли до Разлог и околовръстното за Банско. На много места има навявания и е трудно да се осигури добра проходимост.