Прогнозите за интензивни валежи над Смолянско се оправдаха, след като градът побеля от ледени късчета. Дъжд, градушка и гръмотевици изправиха пред изпитание жителите на Смолян.

СМОЛЯН ПОБЕЛЯ (СНИМКИ) 

Смолян градушка
Dariknews.bg, Aдриан Кулев

Някои от улиците се превърнаха в реки. Някои шофьори се опитваха да се спасят от градушката, спирайки под надлезите, което за момент образува тапи. Покривите на сградите пък побеляха от градушката.

Смолян градушка
Dariknews.bg, Aдриан Кулев


След бурята, хора разчистваха с лопати, като най-често срещаната реплика бе „Нека дойдат снегорините“. Температурите на въздуха също паднаха, а в момента по улиците също продължава да има натрупани ледени купчини, като някои си правят и малки снежни човеци.
 

Смолян побеля от градушка
Dariknews.bg


Близо 10 см. ледена покривка натрупа в смолянското село Киселчово, след като днес следобед се разрази сериозна буря в Родопите. Близо 40 минути е продължил леденият валеж в района на с. Соколовци, където също е образувана ледена покривка. Градушка с различен интензитет е валяла и в селата Арда, Катраница, Момчиловци, Кутела, Киселчово и  Сивино.

Смолян побеля от градушка
Dariknews.bg


За сега данните са, че градушката не е нанесла сериозни щети на посевите. Поне това са данните от т кметствата на този етап. Леденият валеж не е засегнал нивите, тъй като повечето насаждения с картофи все още не са поникнали. Основните поражения се очаква да бъдат за овощните дървета в градините.

Смолян побеля от градушка
Dariknews.bg


Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари