/ БГНЕС, архив
Служебни министри ще отговорят на депутатски питания и въпроси в петък - деня на парламентарен контрол.
 
Николай Денков, служебен министър на образованието и науката, ще отговори на питане относно проблеми пред Оперативна програма "Наука, образование и интелигентен растеж 2014-2020".
 
Служебният енергиен министър Николай Павлов ще разясни какво е становището на правителството на България относно антимонополното дело на Европейската комисия срещу "Газпром".
 
Основните моменти в нашата позиция са свързани с възможността за предоговаряне на цените всяка година, а през първите две години - на всеки шест месеца, а не на две години, както предлага "Газпром". България намира за притеснителен факта, че в предложението на "Газпром" се дава достъп до българския пазар на фирми от Унгария, Словакия и Полша, без съответната реципрочност за наши компании на техните пазари.
 
Отлагане на отговорите със седем дни са поискали Илко Семерджиев, служебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването; служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков; служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.
 
Николай Денков също е отложил отговора на въпрос, зададен от Петър Витанов, а служебният министър на правосъдието Мария Павлова - на два въпроса от Екатерина Захариева.
 
Вътрешният министър Пламен Узунов също е в списъка за отложени отговори, както и служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова.