Енорийският католически свещеник на Белене Паоло Кортези си тръгва от България. Повод за решението са станали заплахите към него и църквата му, получени след като той покани в Белене семейство сирийски бежанци, съобщава bTV.

Хуманното му решение обаче доведе до бурна реакция на част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, според когото отец Паоло трябвало да пита местните граждани дали са съгласни с настаняването на семейството сирийци, макар те да имат всички документи за легален престой у нас.

Католическата църква за събитията в Белене: Всеки човек има право на достоен живот

„Не сме се допитали, защото това не е предвидено в закона. Действали сме според законите. Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им”, коментира тогава отецът.
 

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ... СЕМЕЙСТВО АЛБАКРИ Семейство Исам и Май Албакри е от столицата на Сирия Дамаск. Те имат три деца - син...

Публикувахте от Ралица Господинова в 4 март 2017 г.
Впоследствие сирийското семейство заяви, че ще напусне крайдунавското градче.

Сега града, а и страната ни напуска и отец Паоло.

"Амнести" с остри критики към България заради бежанците и ромите

За сбогом той се обърна към българите във „Фейсбук”: „Скъпи приятели! Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни. Мойте началници са решили да ми приберат в Италия. Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невинен“.
 
bTV