/ Георги Димитров
Около 1 час и 15 минути продължи първото заседание на Народното събрание след коледната ваканция на депутатите. Поради изчерпване на програмата председателят Никола Минчев удари звънеца и с това сложи край на работното време в пленарната зала.

Изненадващо преди това от седмичната програма на парламента отпадна една от най-горещите теми сред депутатите - въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградите на НС. Предложението е на "Демократична България". Рано в сряда на Председателски съвет е взето решение точката да бъде отложена поради необходимост от корекции, съобщи председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Депутатите с първо заседание за годината (ВИДЕО)

Народно събрание
Георги Димитров

Минчев обясни, че проекторешението първо ще бъде разгледано от постоянните комисии и след това ще бъде внесено в пленарната зала.

Иначе първото заседание на 47-ото НС започна тържествено - в залата прозвучаха химна на републиката и химна на ЕС. След това дойде ред на политиката -  трите партии, които не участват в управляващото мнозинство критикуваха новото управление в нарочни декларации, които бяха прочетени от трибуната.

От името на ПГ на ГЕРБ-СДС председателят Десислава Атанасова предупреди, че безвремието на служебните и предизборни управления е свършило и даде заявка, че парламентарната група на бившите управляващи заема ролята на монолитна опозиция, която ще предложи опита, експертизата и идеите си за излизане от тежката ситуация, в която страната ни се намира.

Христо Иванов Десислава Атанасова
БГНЕС

ГЕРБ са готови на диалог с мнозинството, но при определени условия

"България влиза в новата бюджетна година без бюджет. Бюджетната рамка, която ще бъде приета, ще покаже потенциала на настоящето управление. Наблюдаваме пориви за авантюризъм и бездействие. Не е ясно колко ще е инфлацията, какъв ще е дефицитът. За първи път няма повишение на минималната работна заплата и пенсиите, а заявките за 4 моста на Дунав звучат нелепо. Темата за Еврозоната и Плана за възстановяване отсъстват. Различните кризи няма да се решат от само себе си", подчерта Атанасова, цитирана от БГНЕС.

Последва декларация и от името на ДПС, прочетена от лидера на движението Мустафа Карадайъ, който изрази разочарованието си, че е очаквал да чуе приоритетите от мандатоносителите или управленска програма от участниците в правителството.

Народно събрание
Георги Димитров

"Измина една година, която ще запомним с кризи и избори. Една година без правителство. 47-ото Народно събрание успя да излъчи редовно правителство, а сега предстои тежката отговорност, да започнем да решаваме кризите", заяви Карадайъ.

Карадайъ: Новите тинк-танк политически проекти се внедриха като заявка за месии с лозунги за промяна

"Новите „тинк-так“ политически проекти се внедриха, като новите месии. Така се появи и ГЕРБ. Инфлацията всеки изминал ден обеднява хората, а бизнесът изнемогва. Избирателят ни наложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Това изисква възстановяване на държавността и парламентаризма. България е фатално закъсняла със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори", каза още Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна.

Изказване от най-високата трибуна в държавата направи и лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов, който припомни за предстоящия протест на недоволни от ограничителните мерки заради коронавируса хора идната сряда.

Народно събрание
Георги Димитров

Костадинов предупреди депутатите за огромен протест другата сряда

"Апелираме за политически диалог. Настояваме за времето до следващата седмица да се даде ясен знак, че проблемите ще се решават от българските институции, а да не се създават от тях, каза Костадинов и подчерта: "Другата седмица отвън ще има десетки хиляди гневни хора, а когато хората излязат на улиците трудно могат да бъдат прибрани и тогава отговорността ще легне само и единствено на плещите на управляващото в момента правителство."