/ Георги Димитров
"Предстои тежката отговорност без отлагане да започнем да решаваме кризите. Избирателите не дадоха власт на нито една партия, с което задължиха парламента да търси диалог." Това заяви в декларация от името на парламентарната група председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Парламентът откри днес новата парламентарна сесия след празниците.

Според Карадайъ, политическите сили трябва да вложат усилията на цялата нация и да се използват всички ресурси за справянето с предизвикателствата. Той открои нуждата от възстановяване на парламентаризма, демокрацията и държавността.

Карадайъ от Тюркян чешма: Днес пак има нужда от борба за права и свободи

Лидерът на ДПС смята, че в началото на 47-ото Народно събрание и с конструирането на новото правителство не се е видяло "нищо ново под слънцето" по отношение на постигане на диалог. "Така започна и управлението на ГЕРБ - самодостатъчност и самонадеяност", посочи Карадайъ.

Той коментира и появата на новите формации. "Новите тинк-танк политически проекти, които се появиха за сметка на политическите партии, се внедриха като заявка за новите месии с лозунги като промяна, справедливост, морал, върховенство на закона, борба с корупцията", отбеляза лидерът на ДПС.

Карадайъ смята, че по подобен начин се е появила и партия ГЕРБ. Той отправи призив - първо да се спазва Конституцията и законите на страната, както и правилникът на Народното събрание. По думите на Карадайъ това е нужно, за да се преведе народът през кризите.

НС избра състава на постоянните комисии, ГЕРБ и ДПС отказаха председателски места

Той обърна внимание, че България закъснява с Плана за възстановяване и устойчивост. "За оперативните програми изобщо не се говори, а държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето", посочи още Карадайъ. По отношение на ковид кризата той каза, че ДПС е настояло по тази тема да няма управляващи и опозиция. "Следващата вълна вече чука на вратата", предупреди лидерът на движението.

В края на декларацията си той изтъкна, че нормалността в политиката е нужна, а българските граждани очакват решения, които да повлияят положително на техните доходи, стандарт на живот и сигурност. Карадайъ смята, че за българските работодатели е важно държавата и институциите да са техен партньор. Той посочи и това, че европейските и НАТО-вските партньори очакват от България да бъде предвидим съюзник. Карадайъ увери, че "ДПС ще даде своя принос за реализация на тези очаквания".