След 5 години тръгва процесът за убийството на студента Михаил Стоянов
След 5 години тръгва процесът за убийството на студента Михаил Стоянов / снимка: БГНЕС, архив
След 5 години тръгва процесът за убийството на студента Михаил Стоянов
66936
След 5 години тръгва процесът за убийството на студента Михаил Стоянов
  • След 5 години тръгва процесът за убийството на студента Михаил Стоянов

След като два пъти връща обвинителния акт по делото, Софийският градски съд насрочи първото заседание по процеса за убийството на студента по медицина Михаил Стоянов, извършено на този ден през 2008 г. в Борисовата градина.

Проверка на Дарик показа, че първата дата за началото на делото е 18 октомври и то ще бъде гледано от 28-и състав на съда. Обвиняеми са Александър Георгиев и Радослав Кирчев. През всичките пет години, които изминаха от убийството, тиражираната версия и становище на разследващите беше, че Стоянов е убит, защото нападателите му са го помислили за гей. В обвинителния акт подобно нещо не се твърди, а се посочва, че двамата са действали спонтанно по хулигански, за да покажат явното си неуважение към обществото.

Съдия Атанас Атанасов на два пъти връща обвинителния акт на прокуратурата, първо през януари, а после през април тази година. Забележките му са свързани с неясни фактически обстоятелства за момента на настъпване на смъртта. Сега има шанс през октомври делото да тръгне пет години след убийството на младежа. Главният дознател в СДВР Николай Станчев обясни за Дарик, че големият период на разследване е дошъл от сложността на случая.

„Ходът на разследването продължи почти четири години без два месеца. Това не е никак лек за работа случай и това не е тайна - имаше период, в който имахме друг обвиняем, различен от двамата обвиняеми, за който е внесен обвинителен акт в момента", допълни Станчев.

В крайна сметка в обвинителния акт са посочени имената на Александър Георгиев и Радослав Кирчев, който към момента на убийството е бил непълнолетен, но според прокуратурата отлично е съзнавал какво върши. Михаил е бил нападнат в гръб с ритници и юмруци от Георгиев, а Кирчев е започнал да го души. Георгиев запушва устата и носа му, за да не може жертвата да диша. В следствие на това се счупва подезичната кост на Стоянов и той умира, като заключението на експертизата по случая е, че той още от самото начало е знаел, че смъртта му ще настъпи всеки момент. Нападателите му са били леко пияни, но в състояние да контролират действията и постъпките си. Те не са познавали Стоянов, а просто са решили да покажат неуважението си към обществото. Майката на убития Христина разказа за Дарик, че няма да се примири с нищо друго освен със строго наказание за убийците на сина й.

„Той е тук, ето го тук на снимката. Той е тук до момента, до който тези не си получат заслуженото. Некролога няма да го сваля до момента, до който той не получи справедливост", каза през сълзи майката на убитото момче.

В момента и двамата обвиняеми са на свобода срещу парични гаранции В преработеният обвинителен акт е отпаднала частта за това, че нападателите са взели джиесема и документите на Михаил от трупа му.