Ситуацията с бития миньор се преекспонира, според Румен Петков
Ситуацията с бития миньор се преекспонира, според Румен Петков / Снимка: Sofia Photo Agency
Синдикатите да представят на МВР списък със съществуващи и очаквани огнища на напрежение стана ясно след срещата на вътрешния министър Румен Петков и лидерите на двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ -  Константин Тренчев и Желязко Христо . Според вътрешния министър това ще допринесе да не се допускат подобни сблъсъци като тези на протестите миналата седмица между миньори и полицаи.

Румен Петков допълни още, че от записите на инцидента могат да бъдат правени различни изводи, тъй като се виждат разменени реплики, напрежение и провокативно отношение към органите на реда. Петков бе категоричен, че заради намесата на двата синдиката не се е стигнало до по-тежки ексцесии. Министърът допълни, че исканията и проблемите на протестиращите не могат да бъдат решени от МВР.

Петков бе категоричен също, че има преекспониране на ситуацията. Според лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, нерешението на проблемите е причината хората да излизат на протести. Той заяви още че Румен Петков трябва да обърне внимание на ресорните министри, за да не се повишава социалното напрежение. Тренчев каза още, че утре ще се водят преговори с мини "Марица Изток", както и ще се доуточнява дали миньорите ще продължават да протестират. Вътрешният министър съобщи още, че всеки има право да му иска оставката. Той обаче бе категоричен, че конкретният случай не е повод за разсъждения на тази тема.