„Синьо единство няма да подпише споразумението с Реформаторите
„Синьо единство няма да подпише споразумението с Реформаторите / снимка: БГНЕС
„Синьо единство" няма да подпише споразумението с Реформаторите
69074
„Синьо единство" няма да подпише споразумението с Реформаторите
  • „Синьо единство" няма да подпише споразумението с Реформаторите

„Синьо единство" няма да подпише споразумението за участие в Реформаторския блок, защото не е взето решение в партията за това, обяви в ефира на Дарик председателят й Христо Панчугов.

Той посочи, че формацията е подложена на натиск и не е припозната като пълноправен партньор от другите партии в обединението. Заради това „Синьо единство" вероятно ще се яви самостоятелно на изборите за европейски парламент.

„В коалиция на всяка цена няма да участвам. Ако това е опцията, която на мен ми се предлага, аз не виждам общо бъдеще и общ път от тук нататък с колегите от Реформаторския блок", категоричен бе Панчугов.

Той заяви, че е изненадан от поведението на Мартин Димитров и Петър Славов.

Днес стана ясно, че Национален съюз „Единство" е подписал споразумение за сътрудничество с ДСБ. Сред съоснователите на съюз „Единство" са бившият лидер на СДС Мартин Димитров и Петър Славов, които са и членове на партията около Надежда Нейнски „Синьо единство".

„Днес, по странно за мен обстоятелства, Национален съюзЕдинство" - сдружението, което ние създадохме преди да учредим партията, напускайки СДС, чиито председател е Петър Славов, е подписало с Реформаторския блок. Аз съм член на Управителния съвет на това сдружение и такова решение не е вземано", добави Панчугов.

Той коментира и изказването на Мартин Димитров в интервю за Дарик, че е готов да напусне „Синьо единство" само за да го има Реформаторския блок: „Мен това искрено ме изненадва по няколко причини. Първата е, че партията още не е провела дебата си, в който и Мартин Димитров, и Петър Славов могат да защитят позицията си и да успеят да убедят моите съпартийци в нуждата да се остане в Реформаторския блок. Вместо това се връщаме към безумната практика за това как примерно сега Реформаторският блок ще си сложи значка на ревера с един Съюз, което решение пак казвам не е легитимно. Този подпис, който беше положен днес, не е легитимен. Това по същество е поредната форма на натиск и поредният добре познат инструмент в българската политика - да се извиват ръце и да се създава усещането за противопоставяне там, където то отсъства. Ако проблемът на „Синьо единство" е това, че не се яви на предните избори и поради това беше приемано като партия, която нищо не носи и поради това нищо не заслужава в Реформаторския блок, ние ще се явим на следващите избори, за да покажем колко от хората приемат тази идея. Колкото са, толкова".