Сините искат СУ да отмени форум за Людмила Живкова и да се търси сметка на ректора
Сините искат СУ да отмени форум за Людмила Живкова и да се търси сметка на ректора / Sofia Photo Agency, архив
Синята коалиция обвини проф. Илчев, че използва СУ за политическа пропаганда
57728
Синята коалиция обвини проф. Илчев, че използва СУ за политическа пропаганда
  • Синята коалиция обвини проф. Илчев, че използва СУ за политическа пропаганда

Конференцията по повод рождението на Людмила Живкова, която Софийският университет организира, е опит комунистическият режим да бъде реабилитиран. Това заявиха от Синята коалиция само ден, след като предложиха финансова санкция за всеки, който се опитва да отрече престъпния характер на тоталитарното управление в България.

В Народното събрание сините депутати поискаха форумът да бъде отменен и да се потърси сметка от ректора на Алма матер проф. Иван Илчев за това, че се опитва „да използва Софийския университет за политическа пропаганда".

„Депутатите от Синята коалиция са възмутени от опитите на ректора проф. Иван Илчев да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП. Категорично сме срещу фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от Българската комунистическа партия. Тъй наречената научна конференция, която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света. Мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната, впрочем, от премиера Борисов. Питаме БСП: къде в програмата на партията на Европейските социалисти се съдържа..., с който се реабилитират комунистическите режими в Източна Европа. През 2000-та година Народното събрание прие закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. В този смисъл комунистическото честване на Софийския университет е и незаконно, и антиевропейско", каза от парламентарната трибуна Веселин Методиев от ДСБ.

От Синята коалиция настояват още Академичният съвет на Университета да отмени честването, а министърът на образованието да потърси обяснение от ректора на СУ „Св. Климент Охридски" и да обяви своята лична позиция по въпроса.