/ iStock/Getty Images
Работна група ще преговаря за увеличаване на средствата за висше образование в рамките на 2023 г. За това се разбраха на среща в Софийския университет Националният браншов синдикат „Висше образование и наука" (ВОН-КНСБ), Съветът на ректорите и Националното представителство на студентските съвети (НПСС).

В работната група ще участват председателите на трите организации – проф. Лиляна Вълчева (ВОН-КНСБ), акад. Лъчезар Трайков (Съвет на ректорите) и Даниел Парушев (НПСС). Създаването й е по повод приетия от Народното събрание държавен бюджет за 2023 г., като на дневен ред ще бъдат темите за политиката по доходите, стипендиите и приоритетите на висшите училища.

Целта е документи с исканията на организациите да бъдат готови до месец септември. По предложение на проф. Лиляна Вълчева първата преговорна среща се очаква да бъде с вицепремиера и министъра на външните работи Мария Габриел.

Сред исканията на организациите са увеличените заплати за преподавателите от държавните висши училища (начална заплата от 1750 лв.) да е от месец януари 2023 г., вместо от август. 

Според нас има възможност средствата да бъдат увеличени, защото с едно постановление всичко може да бъде коригирано, коментира проф. Лиляна Вълчева. Тя посочи, че в пленарна зала на второ четене е била гласувана програма за равен достъп до висше образование и израстване на научния потенциал, която е в размер на малко над 85 милиона лева. 

„Осемдесет и пет милиона лева за оставащите пет месеца ще бъдат ли похарчени, при положение, че от тези пет месеца два месеца са отпуска“, каза проф. Вълчева. Тя допълни, че сред предложенията на ВОН-КНСБ е средствата, необходими за ръста на заплатите за преподавателите от държавните висши училища от 1 януари 2023 г., да бъдат взети от тази програма. 

„Вече е предложено на министъра на образованието и науката обичайно минималната стипендия, която към днешна дата е 85 лв., да бъде 120 лв.“, каза по време на срещата председателят на НПСС Даниел Парушев. Той посочи, че организацията настоява и за увеличение на горната граница на стипендиите – от 180 на 200 лв., както и за промени в стойността на наградите и помощите за студентите.

„Управляващите в момента са ни длъжници. Не искам да меря проценти, защо, спрямо кого и т.н. Ние отсега, най-късно през септември, трябва да мислим за новия бюджет за 2024 г. и там пробойни по никакъв начин не трябва да има. Приемам днешната среща като основа за това, което трябва да представим и този път да не отстъпваме нито милиметър от това, което ще се случи догодина“, коментира по време на събитието акад. Лъчезар Трайков, председател на Съвета на ректорите и ректор на Медицинския университет в София.

В срещата участваха още председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" проф. Димитър Димитров, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, ректорът на Икономическия университет във Варна Евгени Станимиров и др. 
БТА