Ще се опитаме да накараме ЕК да върне в експлоатация 3-ти и 4-ти блок
Ще се опитаме да накараме ЕК да върне в експлоатация 3-ти и 4-ти блок / netinfo
България ще се опита да накара през следващия месец Европейската комисия (ЕК) да разреши да бъдат върнати в експлоатация 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заявява българският министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в интервю за агенция Ройтерс.

Овчаров посочва, че в противен случай нашата страна ще поиска сумата от 570 милиона евро, предложени от ЕК като компенсация за спирането на 4 от 6-те енергийни блока в "Козлодуй", да бъде увеличена на 1 милиард евро.

Българският министър отбелязва в интервюто, че в момента има тежък режим на тока в Албания и недостиг на електроенергия в Македония и Косово. По думите му ЕК "не може да си затваря очите за това". "Ще поставя този въпрос на срещата на енергийните министри на ЕС идния месец и след това ще мислим за компенсациите", заявява Овчаров пред Ройтерс.

Агенцията цитира анализатори, според които шансовете за повторното задействане на закритите блокове в България са минимални, тъй като Брюксел зае твърда позиция към присъединилите се към ЕС през 2004 г. Словакия и Литва да затворят своите ядрени реактори от съветски тип.

Овчаров казва пред агенцията, че е възможно България да издейства по-голямо обезщетение. В края на кореспонденцията на Ройтерс от София са цитирани негови думи, че по изчисленията на експерти България е понесла щети в размер на около 1 милиард евро заради затварянето на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй"./БТА/