/ БГНЕС
"Когато се бием с мафията, тя се опитва да отговори обратно", заяви премиерът Кирил Петков
"Още тази седмица слагаме на заместник-министъра на земеделието охрана във връзка с работата по казуса с лабораторията на границата", каза премиерът Кирил Петков в Садово на среща със земеделски производители, чиито насаждения пострадаха от градушката на 31 май.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов обяви в края на май, че са били отправяни заплахи към него. В началото на юни, след заседание на парламентарната комисия за превенция и противодействие на корупцията по казуса с фирма "Евролаб 2011 и граничен пункт „Капитан Андреево“, Христанов коментира, че на заседанието е била предоставена информация, която „хвърли повече светлина по темата и защо всъщност се налага държавата да встъпи в своите задължения и да поеме контрола над границата“.

По повод изказването си, че срещу него са били отправени заплахи, когато е започнал да работи по сигнали, свързани с пункт „Капитан Андреево“, Христанов тогава каза, че е сезирал компетентните органи и по случая се работи.

Днес премиерът Кирил Петков коментира: "За пръв път българско правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като отидох там, не можах да повярвам - в тази лаборатория на някои от местата не беше стъпвал човек, в лабораторията за животни нямаше една сламка на пода", коментира Кирил Петков и допълни, че това са били "едни фиктивни лаборатории голяма част, от които бяха там само да контролират вноса, кой да влиза и кой да излиза". Според премиера с работата по случая е поет риск, тъй като се спират парите на хора, "които са получавали много години милиони". 

"Този заместник-министър взе много лично въпроса за изчистването на границата между България и Турция, която е втората най-затруднена граница в света откъм трафик", коментира по-късно през деня Петков. "Това, че беше разбита една схема на лабораторията, която от много години беше там, е предизвикало обратна реакция. Получих сведения, заради които трябваше веднага да реагирам и този човек да бъде под охрана", добави той.

"Когато се бием с мафията, тя се опитва да отговори обратно", допълни Петков. 
БТА