Ще има санкции за фалшифицираната изложба в Брюксел
Ще има санкции за фалшифицираната изложба в Брюксел / снимкa: Sofia Photo Agency

Възможно е в близките часове макетът на България, който е част от скандалната изложба в Брюксел „Ентропа", да бъде свален, научи Дарик радио. Страната ни е представена като тоалетна на експозиция, която предстои да бъде открита в белгийската столица. Късно снощи стана ясно, че художникът Давид Черни е фалшифицирал цялата експозиция като сам е измислил макетите, представящи 27-те страни-членки на Европейския съюз. Първоначално беше съобщено, че те са дело на 27 автори от тези държави.

По всяка вероятност ще има санкции за художника Давид Черни, който се оказа, че е фалшифицирал скандалната изложба. Такова мнение изрази в специално интервю за Дарик посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко. Той все още не разполага с официална информация дали скандалните макети, представящи 27-те страни членки на Съюза ще бъдат свалени от сградата на Европейския съвет в белгийската столица. Официалното откриване на експозицията, наречена „Ентропа" е предвидено за утре.

Мартин Клепетко смята, че Давид Черни едва ли ще бъде съден за това, че излъга чешкото правителство като направи собствена изложба, вместо такава на 27 автори, каквато е била договорена. Според посланика на Чехия у нас обаче за Черни ще има други санкции.

Кой е Давид Черни?

Мартин Клепетко: В Чехия се знае за него. Той е много популярен. Познат е още от първите години на прехода. Тогава той оцвети един съветски танк в розово, беше и осъден за това.

Чехия, която в момента председателства Европейския съюз, и е организатор на изложбата, ще обяви официално утре какви действия ще предприеме спрямо скандалния автор. Пресконференцията ще бъде в Брюксел. Мнозина вече определиха случилото се като голям гаф за Чехия. Как го вижда посланикът на страната у нас Мартин Клепетко: „Не знам. В началото изглеждаше като доста голям проблем. Възможно е накрая на де окаже, че тази инсталация няма да се възприема толкова негативно".