/ БГНЕС, архив
Ще борят с по-сериозен контрол кражбите на интелектуалния труд
94009
Ще борят с по-сериозен контрол кражбите на интелектуалния труд
  • Ще борят с по-сериозен контрол кражбите на интелектуалния труд
Национални минимални изисквания към кандидатите за научни степени и звания, както и мерки срещу плагиатството ще бъдат въведени с промени в Закона за развитие на академичния състав.
 
Целта е да се пресече масовото присъждане на научни степени и звания, както и да се осъществява по-сериозен контрол върху кражбите на чужд труд. Това е поредният законопроект в тази насока. Внасят го депутати от ГЕРБ и от Патриотичния фронт.
 
Минималните изисквания предвиждат кандидатът за научна степен или звание да има определен брой монографии, статии и студии, обясни един от вносителите на законопроекта Станислав Станилов.
 
Промените в закона предвиждат също  създаването на нов орган, който да се нарича Комисия по апелацията, обясни още Станилов. Той ще замества стария орган Висшата атестационна комисия.
 
А при доказано плагиатство виновният да загуби всичко. Според самия Станилов доказването на плагиатството не е трудно.
 
Плагиатството е широко разпространено заради огромния брой текстове и, въпреки че се доказва лесно, то трудно се установява, каза още депутатът. Промените предвиждат наказание единствено за плагиатствалия, но не и за учебното заведение, в което работи.
 
Национални минимални изисквания към кандидатите за научни степени и звания, както и мерките срещу плагиатството трябва да бъдат гласувани, за да може да се прилага приетата наскоро Стратегия за развитие на научните изследвания.