Школските директори търсят началните учители и учителите по чужди езици
Школските директори търсят началните учители и учителите по чужди езици / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Дни преди началото на новата учебна година най-търсени от училищните директори са началните учители, възпитателите и учителите по чужди езици, съобщи в интервю за БТА председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. По думите й много трудно сега директорите на училища намират начални учители и възпитатели, защото голяма част от студентите, които завършват начална и предучилищна педагогика не започват работа като учители.

Начални учители се търсят сега не само в София, но и в много други населени места в страната, посочи Такева.

През учебната 2014/2015 г. целодневната организация ще обхване и учениците от пети клас и така целодневно обучение в училищата ще има вече от първи до пети клас. Посещението на занималня от учениците обаче е по желание на родителите. Попитана по колко учители се „борят” за едно учителско място, Янка Такева отговори, че около 15-20 са кандидатите за възпитателско място в София, например в Симеоново и Панчарево.

Най-търсени за назначение от директорите са възпитателите за пети клас заради целодневното обучение вече и в този клас, каза председателят на СБУ.

По думите на Такева има свободни работни места и за учители по чужди езици - по френски, английски, испански, италиански, също и по руски език - като втори избираем език от учениците. По информационни технологии вече няма недостиг на учители, както в предишни години, тъй като много учители по математика се преквалифицираха и могат да преподават математика и информатика, посочи тя. Такева добави, че в професионалните училища се търсят инженери за учители.

Броят на първокласниците ще е ясен в края на септември

През учебната 2014/2015 г. на училище се очаква да тръгнат около 60 000 първокласници в страната, както и около 1000 деца от семействата на бежанците у нас, прогнозира Такева.

Тя добави, че сега в България има бежанци от Сирия и от други държави, и семействата, които са придобили статут да живеят в България, имат около 2000 деца, като 1000 от тях са в училищна възраст. Тези деца трябва да бъдат обхванати от образователната система и затова очаквам, че освен тези около 60 000 първокласници ще има и около 1000 деца в първи клас от семействата на бежанците в страната, посочи лидерът на СБУ.

Към момента не може да се установи колко от децата, които трябва да тръгнат в първи клас от тази есен, са заминали със своите родители да живеят в чужбина, не е ясно също сега колко от децата са тръгнали на училище на шестгодишна възраст по желание на родителите им, каза Такева. Тя отбеляза, че точният брой на първокласниците по традиция ще стане ясен в края на септември, когато завърши план-приемът и се утвърди образец номер 1 в училищата.

Сегашният випуск на първокласниците се очаква да е малък и това показва, че демографските проблеми в страната се задълбочават, коментира Такева. Тя припомни, че през миналата година първокласниците бяха около 62 000.

Според лидера на СБУ за новата учебна година се очаква учениците от първи до 12-ти клас да са около 784 000, а в детските градини децата от първа до четвърта група да са около 200 000.

Закрити са 11 училища в страната, има и преобразувани

Преди началото на новата учебна година са закрити 11 училища в малки населени места в страната, като това са предимно основни училища, съобщи Янка Такева.

По думите й шест училища са преобразувани от средни общообразователни училища (СОУ) в основни училища, а две училища са станали от основни - начални. Има и сливания на няколко професионални гимназии за новата учебна година.

През тази година няма да има откриване на ново училище в страната, а в София и във Варна се откриват нови детски градини, каза Такева. Тя добави, че също се откриват и частни детски градини.

Председателят на СБУ информира, че училищните ремонти „вървят” планово, но усилена работа трябва да има в училищата в районите, пострадали от наводненията - Варна, Добрич, Велико Търново.

Школските директори търсят началните учители и учителите по чужди езици
netinfo


За средствата в образованието и за бюджет 2015

Много тревожно е, че от образованието бяха взети 19 млн. лева за бюджета на НЗОК, заяви Янка Такева. Според нея от образованието не трябва да се вземат пари, защото така не могат да се осъществят различни дейности. Синдикатът на българските учители иска в бюджета за 2015 г. да бъдат отделени 350 млн. лева повече за средното образование спрямо бюджета за 2014 г., каза Такева.

Тя обясни, че от тези средства 18 млн. лева ще са необходими, за да се покрие увеличението на началните минимални работни заплати. 70 млн. лева ще са нужни за увеличението на минималната работна заплата в образованието от 1 януари 2015 г.

Необходими са също 135 млн. лева за националните програми в образованието и за приоритетите в него - за стратегията за подкрепата на педагогическите кадри, за стратегията за обхвата на децата и за намаляване на броя на отпадащите от училище, за стратегията за информационните технологии, за стратегията за професионалното образование.

Трябва също да има увеличение с не по-малко от 15% и на единните разходни стандарти в образованието за 2015 г., заяви Янка Такева.