Шефът на БЛС за цените на клиничните пътеки: Да не сменяме правилата в средата на играта
Шефът на БЛС за цените на клиничните пътеки: Да не сменяме правилата в средата на играта / снимка: БГНЕС, архив

Българският лекарски съюз и неговият Управителен съвет категорично са против намаляването на цените на клиничните пътеки. Това подчерта в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик председателят на БЛС Венцислав Грозев.

„Не се сменят правилата на играта в средата на играта. За 2016 година е съвсем друг въпрос. Там вече имаме възможност за преговори и ще преговаряме в границите на здравия разум", подчерта Грозев.

Няма да намаляват цените на клиничните пътеки

На въпрос дали има в здравната система на България пари за 1500 лева начална заплата, а не както е сега 450 лв. - 700 лв., така че петима лекари специализанти да не се превръщат автоматично в петима емигранти, шефът на БЛС коментира:

„Не знам дали има, но ако държавата иска в следващите 5 години да не превръща лекарите в център на здравеопазването, а пациентите да бъдат центърът на здравеопазването - трябва да ги намери".

По думите му ако не се вземат мерки, през следващите години ще има недостиг и при хирурзите, като този процес вече се забелязва сред анестезиолозите, патоанатомите и педиатрите.

Цялото интервю с Венцислав Грозев чуйте на Radio.Dariknews.bg