Схефер ни постави в първа лига по средства за армията
Схефер ни постави в първа лига по средства за армията / снимка: БГНЕС

Следващото разширение на НАТО ще е с три, а не с две страни, като освен Хърватска и Албания покана ще бъде отправена в скоро време и към Македония. Това каза генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер след срещата си с външния ни министър Ивайло Калфин.

Схефер допълни, че в Косово ще се усети промяна след приемането на косовската конституция на 15 юни. За участието на страната ни в мисии на НАТО Схефер даде много висока оценка.

„Поздравявам въоръжените ви сили и напълно подкрепям модернизацията на армията ви. Вие сте в „първа лига" според стандартите на НАТО по отделяне на средства за модернизиране на армията и се надявам процесът да продължи", каза генералният секретар на НАТО.

От своя страна Ивайло Калфин каза, че България ще продължи да изпълнява ангажиментите си към Северноатлантическия пакт, като посочи важната роля, която играят нашите контингенти в Косово и Афганистан като гаранти на сигурността там. Специално за Афганистан министър Калфин изрази увереност, че с увеличаването на нашето присъствие ще допринесем за успешен край на общата мисия срещу тероризма.