СГС ще заседава по делото срещу Ковачки
СГС ще заседава по делото срещу Ковачки / Sofia Photo Agency
СГС ще заседава по делото срещу Ковачки
23705
СГС ще заседава по делото срещу Ковачки
  • СГС ще заседава по делото срещу Ковачки

Софийският градски съд ще заседава по делото срещу бизнесмена Христо Ковачки. Миналата седмица процесът не стартира поради липсата на коректно пълномощно от страна на двамата юрисконсулти на Националната агенция по приходите, които предявиха граждански иск срещу бизнесмена на стойност 16 милиона и 700 хиляди лева.

Министерството на финансите не бе конституирано като граждански ищец по делото. В пълномощното бяха налице съществени грешки, като то не беше подписано от настоящият министър на финансите Симеон Дянков, а от предходният Пламен Орешарски. Съгласно НПК не се предвижда дело да бъде отлагано поради неприемане на граждански иск, което предизвика недоволството на защитата на бизнесмена.

Очаква се магистратите да решат дали да приемат гражданския иск на държавата, както и да преценят дали да разгледат делото по съкратената процедура, каквото е искането на адвокатите на Ковачки. Единият от тях, Илиян Василев, вероятно ще поиска прекратяване на делото поради съществени неточности между предварителното производтство и обвинителния акт.

Христо Ковачки е обвиняем в данъчни престъпления за над 16 млн. лева в периода 2005-2008 година. Измамите са били извършени чрез фиктивни сделки за доставка на оборудване като така неправомерно е бил получен данъчен кредит.

Разследването срещу Ковачки започна в края на октомври миналата година. Тогава бизнесменът беше пуснат под рекордната за България гаранция от 200 000 лева.