С пълно мнозинство от присъстващите четирима членове на СЕМ се взе решение регулаторът да публикува съобщение на сайта си относно надеждни източници на информация в контекста на изборите.

„Колкото повече наближават изборите, толкова по-интензивни дезинформационни наративи биват разпространявани в публичното пространство. Мисля, че бихме могли да бъдем в някаква степен полезни на аудиториите, на гражданите, на избирателите с един малък жест - да ги насочим, да ги подпомогнем в това да се ориентират сред фалшивите новини, като им обърнем внимание, че съществуват надеждни източници на информация, където дезинформационни наративи и послания биват опровергавани“, каза Пролет Велкова, която заедно със Симона Велева е вносител на предложението.

Калин Стоянов: Фалшивите новини са заплахи за сигурността ни

Според нея такива източници на информация са специализираният портал на Европейската комисия, сайтът на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии, както и сайтът на Европейската дигитална медийна обсерватория.

"В Специализирания портал на Европейската комисия всеки четвъртък там може да бъдат намерени онези дезинформационни наративи, които биват разпространявани в цяла Европа със съответната проверка на тези твърдения. Съветът на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии, там всичко последно, което излиза като фалшиви новини, информация и дезинформация, е обхванато, както и сайта на Европейската дигитална медийна обсерватория", поясни Велкова.

Инициативата е част от действията на регулатора за подпомагане на медийната грамотност. Симона Велева допълни, че целта е да се посочат официални източници на информация.

ЕК срещу дезинформацията за евровота: Защитете се от манипулацията (ВИДЕО)

"Това е една практика, която се възприема от другите регулатори и мисля, че би била полезна като наше допълнително усилие", обясни тя.


Регионални новини

Периодът на фокусирано наблюдение обхваща две седмици – от 25 март до 7 април. „Този времеви период се характеризира с една динамична политическа ситуация в страната – неосъществена ротация за поста министър-председател, връчване и връщане на неизпълнени втори и трети мандат за съставяне на кабинет, както и посочването от президента Радев на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен премиер, съответно – връчване на мандат за съставяне на служебно правителство. В изпълнение на обществените си функции в определени дни БНТ1 променя установената програмна схема, за да отрази пряко всички събития от общонационално значение“, посочи Зорница Гюрова от дирекция „Мониторинг и анализи“ на СЕМ. 

Резултатите от наблюдението на БНТ1 показват изпълнение на условието за обем новини на дневна база. Мониторингът констатира обаче недостиг на регионални новини в осем дни от 14-дневния период, като процентите се движат между 4,7 и 23,7 процента, посочи Гюрова. По думите ѝ спадът на регионални новини се отчита поради големия обем отразени от БНТ новини от национално значение.

Предавания за деца и младежи

СЕМ също така отчита недостиг на детски предавания и предавания за младежи.

Според Пролет Велкова проблемът с предаванията за деца и младежи е хроничен. „Наистина е странно БНТ да върти детски предавания, създадени през 1975 г. Да, добре, те може да са ценни, може да са любими на децата, но не може това да бъде основното детско съдържание, което обществената телевизия предлага. Смятам, че това е отговорност, на която обществената медия не откликва по начина, по който се очаква от нея“, каза тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня