От 6 до 9 юни 2024 г. гражданите на ЕС ще имат възможност да изберат 720-те депутати в Европейския парламент, които ще ги представляват през следващите пет години.

ЕП е единствената институция на ЕС, която се избира пряко от хората в Европа.

„Евробарометър”: Над половината от младите българи ще гласуват на европейските избори

По този повод Европейската комисията предприе поредица от действия за повишаване на осведомеността относно рисковете от дезинформация, манипулиране на информация и външна намеса във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент.

Комисията заедно с Групата на европейските регулатори за аудиовизуални медийни услуги (ERGA), от която Съветът за електронни медии е част, стартира съвместна комуникационна кампания за информиране на гражданите относно свързаните рискове, насърчаване на критичното мислене и предоставяне на практически съвети за идентифицирането и ограничаването на дезинформацията.

„Между 6 и 9 юни европейските граждани ще гласуват. За да защитите избора си, помнете, бъдете критични към това, което четете в Интернет. Имайте предвид, че видео- и аудио съдържание може да бъде манипулирано. Проверявайте няколко източника и се доверявайте само на надеждните. Не споделяйте информация, в чиято достоверност не сте сигурни. Вашият избор има значение. Защитете се от манипулацията“, се посочва във видеоклип, който ще бъде излъчван във всички държави членки.