Седем партии с шансове за влизане в парламента, сочи изследване
Седем партии с шансове за влизане в парламента, сочи изследване / снимка: БГНЕС

Парламент със седем партии, две от които националистически, и „неясно бъдеще"- такава картина начерта социологът Кольо Колев, като се позова на изследване на агенция „Медиана". По думите му това създава съмнителна възможност за съставяне на парламентарно мнозинство, ако има избори сега.

При евентуални избори в парламента биха влезли БСП, ГЕРБ, ДПС, Реформаторският блок, „България без цензура" на Николай Бареков, Атака и Патриотичният съюз на Националния фронт за спасение на България и партия ГОРД. Според „засечените" от изследването на "Медиана" нагласи на избирателите БСП са първа политическа сила с 22,8% подкрепа, следвани от ГЕРБ с 16,9%.

По думите на Кольо Колев премиерът Пламен Орешарски се намира в „добро политическо здраве". Личният му рейтинг е по-висок от този на кабинета като цяло. На въпроса вдъхва ли доверие правителството 30% казват „да", а над 40% „са разочаровани". Едновременно с това близо половината анкетирани искат да дадат шанс на кабинета „Орешарски" - оценка, която се разминава с резултатите на други социологически агенции, според които мнозинството от българите настояват за оставка.

По думите на Кольо Колев близо половината от участниците в анкетата на „Медиана" одобряват действията на студентите. Но тези, които искат оставката на кабинета „Орешарски", са по-малко от подкрепящите окупационните действия на младите.