/ Прокуратура
И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов проведе среща с британския министър по имиграцията Робърт Дженрик и водена от него делегация. На срещата в Съдебната палата в София присъства британският посланик Н. Пр. Роб Диксън.

От българска страна в разговорите участваха Мария Павлова, заместник главен прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП), Елена Каракашева, заместник главен прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) и прокурор Ваня Стефанова, завеждащ отдел „Специализиран“ във ВКП.

В хода на разговорите бяха обсъдени предизвикателствата пред националните и партньорските служби в Европа като незаконната миграция, породена от регионални и локални военни конфликти, и съпътстващата я трансгранична престъпност.

Борислав Сарафов подчерта ключовата роля на България за ефективното управление на външните граници на европейския континент и за преодоляване на свързаните с миграцията проблеми в сигурността с оглед овладяване на мигрантския натиск над Европейския съюз и Обединеното кралство.

МВР отчита 108% ръст на задържаните мигранти през лятото

Министър Дженрик благодари за оказваната подкрепа от българската прокуратура за пресичане на организираното придвижване на нелегални мигранти. Той изрази своето удовлетворение от тясното взаимодействие между българските и британските правоохранителни органи в борбата срещу организираната имиграционна престъпност.

В рамките на срещата двете страни се обединиха около необходимостта от хармонизирано прилагане на правилата и стандартите за граничен контрол и от системен подход за противодействие на трансграничните престъпления и другите форми на международна престъпност с цел укрепване на европейската система за сигурност.