Само в два от проверените 1500 обекта има фъстъци от Гамбия
Само в два от проверените 1500 обекта има фъстъци от Гамбия / netinfo
Единствено във фирма за производство на халва в Кърджали и фирма за производство на сладкарски изделия в София са открити фъстъци от Гамбия, сочат данните от проверка на здравното министерство. Взети са проби за лабораторни анализи. До излизане на резултатите количествата фъстъци са поставени под забрана за използване при производство на храни.

Проверени са били повече от 1500 обекта в страната. Здравните инспектори за извършили оглед на наличните количества фъстъци, взели са проби за лабораторни анализи за наличието на алфатоксини при възникване на съмнение относно съответствието с установените изисквания за съхранение, етикетиране и проследимост.

Инспекторите са установили, че в 169 от проверените обекти при производството на храни не са влагани фъстъци като съставка на готовия продукт. В някои от тях са използвани фъстъци българско производство. В преобладаващата част използваните фъстъци от внос обаче са били с китайски произход. В значително по-малка част от случаите са влагани фъстъци с произход от Индия, Аржентина, Турция и Судан.

По данни от проверката не са установени несъответствия с нормата за съдържание на алфатоксини във фъстъците, внос от тези страни.

Контролните органи са информирали производителите и търговците на храни за потенциалната опасност от укриването на нелегално предлагане на пазара на пратки на вносни фъстъци с наднормено съдържание на алфатоксини. Производителите, вносителите и търговците на храни носят първостепенна отговорност за осъществяване съответствието на храните, които са под техен контрол с нормативните изисквания, припомнят от здравното ведомство.