/ БГНЕС
Слънчогледовите пелети стават все по-популярни, тъй като те не само, че са екологично чисти, енерго-ефективни, а и много по-евтини спрямо останалите източници на отопление, предаде БГНЕС.

Слънчогледовите пелети се произвеждат изцяло от естествени остатъци от слънчоглед и не съдържат дървесни остатъци. Слънчогледовите частици, или слънчогледови люспи, се преработват термично и механично, като методът на производство не се различава от този на дървесните пелети, освен в процеса на сушене. Слънчогледовите люспи са с по-малка влажност спрямо дървените стърготини.

И едните, и другите съдържат лигнин, който спомага за слепването на частиците, за да се образува крайният продукт, познат под формата на гранули. Слънчогледовите пелети не се различават съществено от дървесните и по отношение на калоричността.

Предимствата на слънчогледовите пелети е, че те са много по-евтини от дървесните пелети, те придават много повече топлина, но пък недостатъкът им е, че отделят около два пъти повече пепел в сравнение с дървесните, което означава, че горят при по-ниска температура и с по-бавна скорост на разпространение на пламъка.

Важно е да се отбележи, че както всеки един продукт и слънчогледовите пелети са с различно качество, като това зависи от първичния материал.

Тяхното основно предимство е цената, но освен това няма нужда всяка гранула да се реди една по една в точно определен ред, да се цепи или суши.
Слънчогледовите пелети се предлагат в различни опаковки, както и в насипно състояние (в биг бег или гондола). На българския пазар могат да бъдат намерени слънчогледови пелети от 15 до 1100 кг, като размерът им е 6 или 8 мм.

Цената за 15 кг слънчогледови пелети варира – от 9 до 12 лв., като един тон от суровината може да започне от 570 и да достигне до 740 лв.

И те, също като дървесните пелети, следва де бъдат съхранявани на сухо място, да не се изхвърлят в околната среда и да се използват само в подходящи уреди за отопление.

Експертите съветват потребителите, които за първи път ще пробват да се отопляват със слънчогледови пелети, първо да си закупят в малки количества няколко вида от тях, за да изпробват с кой тип най-добре работи техния уред. Важно е да бъде проверено и дали пелетните котли, камините и печките са пригодени за употребата на слънчогледови пелети.

Слънчогледовите пелети са един от най-добрите варианти за отопление през зимата, тъй като са евтин и екологичен продукт, особено като се имат предвид цените на изкопаемите горива и енергийната криза, в която се намираме в момента.