РЗС внесе в ЦИК пълния комплект документи
РЗС внесе в ЦИК пълния комплект документи / netinfo

"Ред, законност, справедливост" внесе в Централната избирателна комисия пълния комплект документи за листата с медиците.

Документите на седемте кандидати за евродепутати бяха приети без нито една формална забележка – това съобщи адвокат Емил Василев, който заедно с Владимир Шейтанов и Атанас Железчев внесе в Централната избирателна комисия листата с кандидати за евродепутати на партия “Ред, законност, справедливост”.

В списъка няма никакви промени и на първите шест места остават имената на осъдените в Либия медици. От партията съобщиха, че отговори по документацията ще дадат пред упълномощени държавни органи, а за неделя е предвидена специална пресконференция.

Едва след крайния срок за регистрацията се очаква ЦИК да се произнесе с решение по казуса могат ли българските медици в Либия да бъдат регистрирани като кандидати за евродепутати. В петък инициативен комитет, оглавен от Росен Марков, внесе искане за регистрирането на д-р Здравко Георгиев като независим кандидат за вота. По-късно Яне Янев внесе листата на „Ред, законност и справедливост”, на първите шест места в която са българските медици в Либия.

И в двата случая от ЦИК са констатирали непълноти в документите, свързани с изискванията на закона, които трябваше да бъдат отстранени до 19 ч в събота. Според адвокат Емил Василев вече документите са изрядни.

„Документите бяха приети – държа да подчертая това, без нито една формална забележка. Ставаше въпрос за личните карти и паспортите на първите шестима в листата. Спомням си, че вчера имаше доста коментари по тази тема, но вече всичко е приключено.

Списъкът е същият, няма никакви промени, няма никакви размествания.

Казуса с д-р Георгиев как ще го коментирате?

С дълбокото убеждение, че в България ще се вземе българско решение, а не решение, което не отговаря на българския национален интерес.”

Междувременно стана ясно, че “Ред, законност и справедливост” иска оставката на министъра на външните работи Ивайло Калфин заради скандалните му и недопустими изказвания срещу издигане кандидатурите на незаконно задържаните в Либия български медици за депутати в Европейския парламент. Това е записано в декларация на партията, изпратена до медиите.

В декларацията се посочва, че медиците сами са пожелали да участват в изборите за Европейски парламент, ползвайки се от конституционните си права на български граждани.

“Приравняването на тяхната надежда за живот на политическа провокация е абсолютно манипулативно и е отвратителна подлост. То е теза на либийския външен министър, но абсурдно се потвърждава от българския дипломат № 1”, заявяват от партията.