Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура подаде оставка

/ БГНЕС
Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка. Това стана ясно на редовното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Съдебните кадровици гласуваха молбата единодушно и назначиха Попова за редови обвинител в същата прокуратура.
 
Попова подава оставка няколко месеца преди края на първия си мандат и в момент, в който специализираните съд и прокуратура вече са единствено компетентни да гледат т. нар. корупционни дела.
 
Точката за оставката влезе като извънредна в дневния ред на Прокурорската колегия - без мотиви и без дебат. До избора на титулярен шеф, поста на Попова временно поема заместникът й - Николай Найденов, съобщава БНР.
 
Днес съдебните кадровици образуваха дисциплинарно производство срещу следователя Бойко Атанасов, който през последните години стана известен с острите си критики към главния прокурор и с фразата си, че в държавното обвинение и в следствения отдел към Градската прокуратура има "шпицкоманда", която образува "дела на трупчета" за шантаж на политици и магистрати.

Дисциплинарката е по искане на градския прокурор на София Емилия Русинова. Защо - не стана ясно, но пък искането й беше подкрепено - отново единодушно.