Анатолий Макаров
Анатолий Макаров / netinfo
Заради президентските избори в Русия през март Владимир Путин няма да може да се отзове на поканата на българския президент Румен Радев да посети България на 3 март. Това заяви пред журналисти руският посланик у нас Анатолий Макаров. Той обаче уточни, че за тържествата по повод 140-та годишнина от Руско-турската война ще пристигнат руският патриарх Кирил, представители на Държавната дума, военни и историци. На изборите за държавен глава на Руската федерация на 18 март, руските граждани пребиваващи в България ще могат да гласуват в големите градове у нас, където ще бъдат отрити изборни секции, посочи още посланик Макаров.
 
Трети март е наш общ празник и ние ще го отбележим заедно. Ще дойде голяма делегация с много представители, заяви посланик Макаров и уточни, че руският президент Владимир Путин няма да може да присъства заради предстоящите в Русия на 18 март избори за държавен глава.
 
Попитан колко руснаци живеят в България и те как ще гласуват на предстоящите избори, посланик Макаров отговори:
 
Колко руски граждани живеят в България - никой не знае за съжаление. Много руснаци живеят в България. Част от тях идват през лятото, други през есента. Много са. Много. Това е очевидно. А как ще гласуват? Ще отворим изборни секции тук. Имаме това право. Съгласувано с Руското министерство на външните работи ще отворим избирателни секции във всички големи градове в България. И тук в София, и във Варна,  и в Бургас и в Русе“.

Анатолий Макаров
netinfo

„Гражданите на Русия, които пребивават в България, имат пълното право да гласуват за кандидата, който искат. Наша задача е да обезпечим възможността руските граждани да упражнят правото си на глас тук, в България“, допълни той.
 
По случай руския професионален празник „Ден на дипломата“ руският посланик Анатолий Макаров поднесе цветя на паметника на граф Игнатиев в Докторската градина в София.

Анатолий Макаров
netinfo