Румен Петков посети медиците ни в затвора Джудейда
Румен Петков посети медиците ни в затвора Джудейда / netinfo

Министърът на вътрешните работи Румен Петков днес се срещна с българските медицински сестри в затвора "Джудейда" в Триполи, съобщиха от МВР. Петков предаде на медиците лекарства и книги, които те са пожелали.

Вътрешният министър се е интересувал изрично за грижите за здравословното състояние на сестрите, още повече че Снежана е със счупен крак. Той е получил уверенията на затворническите власти и на Съдебна полиция, че се полагат грижи за бита и здравето на сънародничките ни. В срещата е прозвучала тяхната тревога от предстоящото заседание на съда. Изключителното им притеснение е резултат от тежкия и продължителен престой.

Целта на срещата бе да им вдъхнем кураж и увереност. Гарантирал съм, че българската държава продължава с целия си ресурс да търси положително решаване на въпроса. Заявих, че друго решение, освен прибирането им в България, не е приемливо – обобщи след срещата министър Петков.

Българките са изразили благодарност към президента и правителството. Те изпращат много поздрави на България и си пожелахме “до виждане” в родината, добави той. Министър Петков е занесъл на сестрите книги и лекарства, поръчани от тях. Той ги е информирал за изключителните усилия, които България полага за съдбата на либийските деца и е изразил надежда, че те ще бъдат оценени от либийска страна.

Съдът в Триполи ще произнесе присъдите на петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в заразяване със СПИН на повече от 400 либийски деца, на 19 декември.