Розопроизводители се събраха в Казанлък
Розопроизводители се събраха в Казанлък / снимки: DarikNews.bg, Иван Бонев

Да се узаконят всички плащания на розоберачите, които розопроизводителите правят, като по този начин се пресече сивата икономика в бранша. Да се гарантират минимални изкупни цени на розовия цвят, да се гарантира сортовата чистота на разсадите с маслодайна роза, да се вземат сериозни мерки срещу незаконните прекупвачи на розов цвят, които стресират пазара, както и да се осигури начин за създаване на подходяща техника за обработка на розовите насаждения.

За това настояха розопроизводители, розопреработватели и розотърговци от страната, по време на проведената традиционна среща в Казанлък за анализ на резултатите от тазгодишната кампания по прибирането на розовия цвят и актуалните проблеми на розопроизводството в страната.

Като „специфична” и продължила по-дълго от обичайното, определи кампания 2014 доц. Васил Базитов, вр.и.д. директор на Института по розата и етерично-маслените култури. Очакванията на розопроизводителите от кампанията са ,че заради валежите тази година, количеството розово масло ще бъде повече от миналата година. Прогнозите са за 1,5 т розово масло. Средният рандеман за добив на килограм розово масло през тази година е 3- 3,1 т, обобщи доц. Базитов.

Проблемите, съпътствали тазгодишната кампания не са по-различни от миналогодишните, но се задълбочават, алармираха представителите на бранша. Като най-сериозен те определиха проблема с работната ръка и средствата за заплащането на берачите, които розопроизводители и розопреработватели няма как да узаконят и признаят за разходи, като едва 30% от берачите на розов цвят на практика легализират парите си от тази дейност.

Да се спрат всички видове социални плащания за периода, в който в страната има да се прибира земеделска продукция, с цел стимулиране на безработните да работят в полза на българското земеделие, поиска крупен розопроизводител от Долината на розите. Според него, „не ние трябва да гоним безработните, за да идват да работят в масивите ни, а те трябва да ни гонят за издаване на бележки, срещу които през зимата да получават ваучери за енергийни и други помощи”, предложи той.

Друг негов колега настоя за законови промени, които да дадат възможност на земеделски фирми да наемат безработни от бюрата по труда, в помощ на различни дейности по полето.

Бившият външен министър от кабинета на Тройната коалиция Радион Попов, който сега е едър розопроизводител, настоя за повече категоричност и „показване на характер” при отстояване на исканията на представителите на бранша пред държавните институции. „Сега всеки тегли чергата към себе си и така трудно ще постигнем единомислие, а без такова просто работим за конкуренцията в лицето на Китай, Турция, Франция”, заяви Попов.

9 млн. евро е бизнесът ни в рамките на година, кой ще ни чуе при тези числа, изрази контратезата си друг розопроизводител, според който „големият проблем е в липсата на невъзможност розопроизводителите да оправдават голяма част от разходите си, които правят, преди разходите за крайния продукт”.

Няма сива икономика само в реализацията на розово масло. На всички други нива в бранша има, категоричен бе той. По думите му, само за окопаването на 50 декара розови масиви в рамките на 7 години са похарчени по работници, без каквито и да е признати разходни документи над 80 000 лева.

Ако се извадят всички пари, които даваме за ръчно окопаване и обработване на масивите и ги вложим в инженерингова компания, която да създаде нужната и подходяща за този бранш техника, със сигурност ще имаме резултат, предложи Димитър Лисичаров, един от крупните розопроизводители и розотърговци в страната. По думите му, към момента няма подходяща техника за обработката на розовите масиви и се налага приспособяване на друг земеделски инвентар в полза на розопроизводителите.

Всички проблеми, поставени на традиционната среща на розопроизводители и розопреработватели ще бъдат обобщени от работна група от розопроизводители, розотърговци и розопреработватели, както и кметове на общини с розопроизводство, за да бъдат поставени за решение пред Министерския съвет. Ще се настоява за създаване на Консултативен съвет по проблемите на розопроизводството, който да е работен орган към Министерство на земеделието.

На срещата в Казанлък розотърговци призоваха да не се спекулира с евентуалната цена на розовото масло от тазгодишната реколта, тъй като такава на практика все още няма, тъй като се изчислява себестойността на продукта.

Розопроизводители се събраха в Казанлък
netinfo

По думите на доц. Васил Базитов обаче най-вероятната тазгодишната цена на розовата масло за килограм ще е с около 800 до 1000 евро по-ниска от стойността му миналата година, достигнала до 7200 евро/кг.

Нямаме нужда от свръх регламентация на този бизнес, а по-скоро от правила, категорични бяха участниците в срещата в Казанлък, по отношение необходимостта от Закон за розопроизводството.

Агрономи, участници в срещата изразиха и песимистична прогноза по отношение на добивите от лавандула тази година. Причината е лошото време и дъждовете от последните седмици, които пречат на лавандулата да цъфне. Те призоваха земеделските стопани да забавят прибирането на цвета от полето, до нива от 80% цъфтеж.

Форумът в Казанлък не бе уважен от представители на централната изпълнителна и законодателна власт.