Роми протестираха пред ВСС в защита на онкоболен затворник
Роми протестираха пред ВСС в защита на онкоболен затворник / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Роми протестираха пред ВСС в защита на онкоболен затворник
67070
Роми протестираха пред ВСС в защита на онкоболен затворник
  • Роми протестираха пред ВСС в защита на онкоболен затворник

Около 50 души се събраха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет в подкрепа на семейството на онкоболен затворник. Майката и съпругата на 32-годишния Върбан Борисов- Боксьора, който е обвинен за ръководител на банда, извършвала обири в София и Перник, обявиха, че ще се замозапалят тази сутрин пред сградата на съвета. Те настояха прокуратурата да позволи на болния от рак на щитовидната жлеза мъж да се лекува в специализирана клиника заради липсата на необходимите условия в затвора.

Проблемите на Върбан Борисов-Боксьора започват преди година и половина, когато при акция на МВР той е арестувана заедно с банда за удари над златарски ателиета, добила известност като „Опасните" и нанесла щети за над 200 000 лв. В началото на тази година на 32-годишния мъж е поставена диагноза - злокачествен рак на щитовидната жлеза. Преди седмица съдът е отказал да пусне Боксьора от ареста да се лекува. Според адвокат Даниела Грънчарова неадекватните действия на прокуратурата застрашават правото на живот на подзащитния й: „Лично моето професионално становище е, че считам, че става въпрос за предубеденост".

Към протеста на семейството се присъединиха и десетки роми от различни квартали на София, които заявиха, че подкрепят каузата заради дискриминационното отношение на прокуратурата към Върбан Борисов.

Те дадоха за пример редица случаи, при които съдът пуска за лечение арестанти с много по-леки оплаквания. Със скандирания „убийци" те настояваха мярката на Борисов да бъде изменена, за да може час по-скоро той да постъпи за лечение в специализирана клиника.

В крайна сметка двете жени не посегнаха на живота си след като от ВСС поеха ангажимент да направят проверка по случая. Ромите обаче се заканиха да протестират в понеделник пред сградата на Военната прокуратура докато мярката за неотклонение на Върбан Борисов бъде заменена с по-лека, за да може мъжът да постъпи за лечение в болница.

Роми протестираха пред ВСС в защита на онкоболен затворник
netinfo