моряк
моряк / iStock
Над 80 български компании са подали сигнали от началото на годината, че са пострадали от киберизмами със сменен IBAN (International Bank Account Number).

Претърпените загубите от тях са за около 12 млн. евро. Това съобщи старши комисар Владимир Димитров, директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП, на форума Global Cyber Security Summit 2024.

За миналата година има около 70 български компании, които са изпратили пари, подмамени от имейли между контрагенти, а общата сума, която бяха изгубили, беше над 12 млн. евро, каза Димитров. Той обясни, че проблемът идва от нигерийски организирани престъпни групи, които от години са специализирани в измами със сменен IBAN.

Това са изключително сериозни престъпления, които водят до хиляди евро загуби за българския бизнес, каза експертът.

Владимир Димитров отчете, че в момента най-големият проблем са инвестиционните измами, като добави, че почти всеки ден има двама-трима граждани, които подават сигнали при тях, че са изгубили средства. Обясняват, че всичко е започнало в социална мрежа, където са видели платформа за търговия, оставили са си телефона, имената, впоследствие са им се обадили от кол център и са ги подмамили да изплатят на платформа няколко десетки хиляди евро за последните седем-осем месеца, за да си захранят виртуалния портфейл, за да търгуват, а като се опитат да теглят пари от тази платформа, им се искат още пари, обясни измамата експертът.

Като друг проблем, свързан с киберизмами, експертът отбеляза романтичните измами. Всеки месец имаме българка, която във Фейсбук се е влюбила в американски военен, някои от жертвите изпращат десетки хиляди левове, вземат заеми от банки, от роднини, обясни той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Анелия Цветкова/БТА