Родилка почина след секцио в болницата в Търговище
Родилка почина след секцио в болницата в Търговище / netinfo
Родилка почина след секцио в болницата в Търговище
81543
Родилка почина след секцио в болницата в Търговище
  • Родилка почина след секцио в болницата в Търговище

36-годишна родилка е починала в болницата в Търговище един час след като й е било направено секцио. Инцидентът е станал малко преди полунощ в сряда. Първоначално институциите в града замълчаха за случая и се задействаха едва след като за него се писа в социалните мрежи.

Жената, която живее в близкото до Търговище село Черковна, е постъпила в родилното отделене в общо увредено здравословно състояние, потвърди изпълнителният директор на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков.

След направени изследвания била установена емболия, заради която родилката е имала проблеми със сърцето и белия дроб. Лекарствата, с които е трябвало да бъде лекувана, са могли да доведат до получаването на т.нар. ДИК-синдром /диceминиpaнa интpaвaзaлнa кoaгyлaция/, който не позволява кръвта да се съсирва. До датата на термина за раждане са оставали две седмици, затова лекарите в родилното отделение са взели решение да изродят бебето чрез секцио.

Операцията е била извършена успешно и детето се родило живо и здраво, тежало малко над 2 кг. Час след като била преместена в отделението за анестезиология, реанимация и интензивно лечение, родилката е починала. Една от версиите на лекарите е, че вероятно тя е получила тромб, който е довел до смъртта й.

Директорът на РЗИ-Търговище д-р Венка Стоянова  разпореди по-рано през деня в четвъртък проверка във връзка с постъпило уведомление за смъртта на родилката. То е било внесено от изпълнителния директор на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков.

Според д-р Стоянова, предмет на проверката, която вече тече, е установяване на факти и обстоятелства във връзка с медицинското обслужване на родилката. Изискани са заверени копия на цялата налична първична медицинска документация по случая, на аутопсионния протокол и доклади от всички лекари, участвали в лечебно - диагностичния процес, както и информация от личния лекар относно здравния статус на починалата пациентка. По предварителни данни от проведената аутопсия, смъртта е настъпила в резултат на двустранна белодробна емболия.

За случая е уведомено Министерство на здравеопазването.

Резултатите от проверката, съгласно заповедта на директора на РЗИ, следва да бъдат докладвани в 3-дневен срок.

За починалата 36-годишна жена това е било второ раждане - има по-голямо момиче. Според информацията в социалните мрежи, в петък - деня на погребението, то ще навърши пет години.

Други новини от Шумен