/ iStock/Getty Images
"Очакваме действия, а не тупане на топката, можем да ви противодействаме", заканиха се от бранша
Две седмици след въвеждането на зеления сертификат 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене - това се посочва в гневна позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Съюза на заведенията в България (СЗБ).

Бизнесът излезе на протест срещу COVID мерките, шествие блокира центъра на София

"Условията по въвеждането на зеления сертификат, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти. Припомняме, че изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на зелен сертификат при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса, избраха в национално допитване по-малкото зло. Но! Само и единствено при определени от бизнеса условия - издаване на сертификати при положителен тест за антитела; безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.; въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители; зелените сертификати да важат, само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост; разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина", посочват още в позицията си. 

От двете организации напомнят, че предложенията не са били приети и настояват за спешни действия от страна на държавата. От БАЗ и СЗБ посочват, че няма да организират протест седмица преди изборите, за да не бъде определен като политически.

Хотелиери и ресторантьори: Протестът на туристическия бизнес не е политически

"Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката", посочват ресторантьорите.

"А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически", се казва още в позицията.