Решението за признаване на Косово е от национален интерес
Решението за признаване на Косово е от национален интерес / cнимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

България призна независимостта на Косово.

Това се случи на редовно заседание на правителството. Министър – председателят Сергей Станишев и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин дадоха пресконференция, на която заявиха, че българското решение е мотивирано от националните ни интереси. Според Станишев Сърбия може да реагира остро на позицията ни за признаване на Косово, имайки предвид и предстоящите там парламентарни избори.

На опасенията, че Сърбия може да възпрепятства вече съществуващите български инвестиции, премиерът отговори, че от подобни действия самата Сърбия няма да има интерес. През 90-те години много български граждани, които са пътували през територията на Сърбия, сме били свидетели на битов тормоз от редица служители и срещу това не може да има застраховка, каза той.

България не може да отлага признаването на Косово заради размириците в Косовска Митровица, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин. Никога не би имало подходящ момент България да приеме независимо Косово, допълни Станишев. Ако го бяхме направили през първите дни, щяха да кажат, че избързваме. Конституцията ще бъде приета до края на месец март, уточни той.

Позицията на страната ни е защита на националните интереси, подчерта Ивайло Калфин. Ние не избираме между Косово и Сърбия. Ние избираме между единствената възможност да се намеси и да се ангажира активно международната общност със създаване на положителен политически процес на Западните Балкани и другата възможност за създаване на един конфликт, водещ до насилие, каза той.

България няма да изтегля посланика си от Белград. На въпрос кога се очаква да бъде изпратен наш посланик в независимо Косово, Калфин отговори, че това все още се преценява. По думите му България вече има готовност да започне издаване на визи за Косово.