Решават как ще действа държавата след скандала с пакетирания развален боб
Решават как ще действа държавата след скандала с пакетирания развален боб / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, шефът на Държавен фонд „Земеделие” и директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов ще проведат работна среща.

Тримата трябва да решат как ще действа държавата след избухналия скандал с пакетирания с червеи и паразити боб, който е част от хранителни продукти за социално слаби граждани. Тече проверката на фирмата-доставчик на негодните храни - ЕТ „Фантастика 95-Георги Цанков”. Тя е избрана от Държавен фонд „Земеделие” с обществена поръчка за изготвяне на пакетите с храни.

В началото на седмицата Българската агенция по безопасност на храните сигнализира за 50 тона развален зрял фасул, пълен с паразити и червеи, намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Партидите бяха спрени от разпространение в мрежата на БЧК.

На този етап е рано да се каже дали страната ни ще загуби пари по програма „Благотворителност” на ЕС, която финансира закупуването на хранителни продукти за социално слабите граждани. От фонд „Земеделие” се надяват в понеделник, 5 ноември,  да започне закъснялото с повече от седмица раздаване на хранителни продукти за социално слаби граждани.

Тази година европейските пари за храни за социално слабите у нас са 21 млн. евро, а помощи са разчетени за над 300 000 българи.