Храм-паметник „Св. Александър Невски“
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ / ThinkStock/Getty Images
Гранитните павета в зоната на площада се запазват
Гранитните павета в зоната на площад "Св. Александър Невски", включително и подходът по ул. "Оборище" - от ул. "Раковски" до храма "Александър Невски", се запазват. Това е част от проекта за ремонта на площада, още с неговото одобрение, каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова
БГНЕС


Заменят ограничителите на „Графа“ с чугунени колчета

По мое настояване, заедно с главния архитект на София и с Института за паметниците на културата, беше променен проектът на архитектурното студио "А.Д.А", който предвиждаше промяната на настилките и бяха запазени гранитните павета, обясни Фандъкова. Тя уточни, че единственото, което се предвижда в рамките на цялостната реконструкция, е само частичен ремонт, където е необходимо това, но при запазване на паважната настилка.

Фандъкова за ремонта на „Граф Игнатиев“: Няма да плащаме за некачествена работа

Възложихме да се използват не първоначално предвидените осветителни тела, а да има осветителни тела, характерни още при изграждането на площада. Запазва се и архитектурната фигура на Любомир Далчев и всички паметници в тази зона, заяви столичният кмет. "Няма да се местят никакви паметници в зоната, запазват се гранитните павета и осветителните тела ще бъдат съотносими с историческата визия на този площад", увери Йорданка Фандъкова. Тя каза, че няма да се променя и нивото на тротоарите на площада.

Вижте още:


22 нови автобуса на природен газ тръгват в София

Метрото от „Красно село“ до бул. „Владимир Вазов“ тръгва ​до края на годината (СНИМКИ)

Започват тестовете на новите влакове на метрото


 
БТА