/ Столична община
До края на година тръгва метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". Новост по трасето са специалните стъклени предпазни огради срещу инциденти в метрото.

Кметът на София Йорданка Фандъкова сама изпробва тренажорите за обучение на машинистите в сряда, започнаха и тестовите изпитания на влакчетата.

метро София Красно село
Столична община


„Първите 8 км от третата метролиния – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще пуснем до края на годината. 18 от 20-те нови влака за третия лъч вече са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия“, обяви столичният кмет на профила си във Facebook.

метро София Красно село
Столична община


Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност. „Като част от мерките за безопасност изграждаме и стъклени предпазни стени на пероните. Те се отварят автоматично при спиране на влаковете на местата, на които се отварят вратите на влаковете“, обясни тя.

На 65% е готов и участъкът през „Овча купел“ – още 4 км до околовръстния път при Горна Баня, информира Фандъкова. „Този участък планираме да пуснем през първата половина на 2020 г.“

Столична община


С новите 12 км метро се очаква да се спестяват 11 хил. тона вредни емисии на година. Той ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава, коментира кметът на София.
 
 

Ексклузивни снимки от М3 - метростанции Красно село и България са почти завършени. За щастие, този път архитектите и...

Публикувахте от Спаси София в Сряда, 24 април 2019 г.

Заедно с метрото се променя и наземната инфраструктура в районите, през които то минава. В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, като „за съжаление има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти“.

Столична община


„Целта ни е до края на годината заедно с метрото да завършим кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „Цар Борис III“ и цялостната реконструкция на ул. „Житница“. В район „Овча купел“ заедно с „Метрополитен“ цялостно реконструираме ул. „Централна“, обяви още Йорданка Фандъкова.