/ ThinkStock/Getty Images
Домашни дейности у дома през почивните дни само със съгласието на засегнатите обитатели на блока. Това предвижда текст в проектонаредба на Столичната община, която се очаква да бъде приета до края на месеца. Санкциите варират между 100 и 200 лева при първо нарушение, но размерът ще бъде определен от органите на реда.
 
Какво са домашни дейности и как трябва да поискаме разрешени от съседите за тях, обясни вносителят на проектонаредбата – Иван Илиев.

ремонти
ThinkStock/Getty Images


100 лева глоба, ако тупаме покривката през терасата?

Ако смятате да извършвате шумни действия в дома си през уикенда между 14:00 и 16:00 ч. или през нощта след 22:00 ч., оставете бележка, с която да предупредите съседите. Това би ви предпазило от евентуална санкция до 200 лв. според сериозността на нарушението. Това обясни председателят на комисията по обществен ред и сигурност – Иван Илиев:
 
„Домашните дейности, които включват такива, които създават шум, могат да бъдат най-различни: строително-монтажни дейности, използване на шумни машини не само за ремонти, дори и много силна прахосмукачка, която вдига силен шум“, каза Илиев.

прахосмукачка
ThinkStock/Getty Images

Органите на реда трябва да преценят каква санкция предполага вашето нарушение. Тя няма да е една и съща, ако свирите на пиано и къртите плочки, например.
 
„Ние сме стеснили максимално интервалите, за да няма възможност за твърде широко тълкуване и голям творчески процес от страна на компетентния орган, но от неговите правомощия да фиксира и съответната санкция - от 100 до 200 лв. Обикновено за първоначално нарушение санкцията е малка, но вече при повторно нарушение, което е дефинирано ясно, че трябва да е извършено в рамките на една година от влязъл в сила съответен акт, вече се завишава и става в някои случаи и двойно“, допълни председателят на комисията по обществен ред и сигурност.

Нова идея: Без фойерверки и алкохол от 22 ч. до 8 сутринта

ремонти
ThinkStock/Getty Images

Наредбата, която се очаква да бъде приета до края на месеца, предвижда и санкции за улични музиканти, които свирят извън позволените им от общината места и с голяма озвучителна техника.
 
Също така забранява миенето на стъкла на колите, докато свети червено, но и на цирковите артисти, които изпълняват номера, докато шофьорите чакат, за да не застрашават безопасността на участниците в движението.