/ БГНЕС, архив
Забрана на фойерверки в часовете от 22.00 до 8.00 ч. обмисля да въведе Столична община. Ограничението е заложено в нова наредба за обществения ред, чийто проект е качен на сайта на Столичния общински съвет.
 
За нарушителите глобата ще е от 100 до 300 лв., а при повторно неспазване на реда - от 300 до 500 лв. Толкова е и санкцията за организиране на гонки.
 
В проекта за нова наредба се забраняват шумните увеселения в жилищни сгради в същия часови отрязък - между 22.00 до 8 ч. В текста допълнително се регламентира свиренето на музикални инструменти, пеенето за обучение и ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини в жилищни сгради. Тези дейности ще може да се извършват от 8.00 до 14.00 ч. и от 16.0 до 22.00 ч.
 
С новата наредба се въвежда и забрана за пиене на алкохол по улици и паркове, което води до нарушаване на обществения ред. Предвидената глоба е от 100 до 300 лв.
 
Същата санкция се предвижда и за миенето на автомобилни стъкла, продажбата на печатни издания и друга търговска дейност на кръстовища и улични платна.
 
С новата наредба за първи път се регламентира и ползването на общински имоти за изява на музиканти, певци и артисти. Те вече ще трябва да получат разрешение от кмета на съответния район, а местата, на които ще може да се изявяват, ще бъдат определени със заповед на кмета. За нарушителите санкцията ще е до 100 лв.
 
От 300 до 500 лв. глоба или имуществена санкция от 1000 до 1500 лв. ще отнасят организаторите на масово мероприятие, които са го провели, без да са получили разрешение от кмета, е записано още в проектонаредбата.
 
Предстои обсъждането на наредбата от Столичния общински съвет.