Реформаторите също редактират въпроса на Плевнелиев за мажоритарния вот
Реформаторите също редактират въпроса на Плевнелиев за мажоритарния вот / снимка: БГНЕС, архив
Реформаторите също редактират въпроса на Плевнелиев за мажоритарния вот
80583
Реформаторите също редактират въпроса на Плевнелиев за мажоритарния вот
  • Реформаторите също редактират въпроса на Плевнелиев за мажоритарния вот

Реформаторският блок най-вероятно също ще предложи редакция на въпроса за мажоритарния елемент, предложен от президента Росен Плевнелиев да залегне в референдума.

Това стана ясно след среща между Реформаторите и ДПС. От Движението започват срещи с другите парламентарни сили, след като предложиха редакция на въпроса.

„Вярвам, че ще предложим редакция на въпроса в такава посока - подкрепяте ли засилване на мажоритарния елемент, при запазване на преференциалната избирателна система. На практика, към момента ще имаме предложения, които ще са обратни на тези на ДПС. Политическият ни интерес в този случай е очевидно различен. От мажоритарната система с едномандатни райони без втори тур интерес в България имат единствено ГЕРБ и ДПС. И обратно - от преференциална система с неограничена преференция ще имат интерес основно десните партии. И в зала ще обсъждаме това, ще можем да прецизираме текста. Но след като и социологическите проучвания сочат, че българските граждани искат повече хора, които да са посочили лично, ние трябва да предложим такава възможност. Ние предлагаме да изберат 240 от 240 на следващите избори. На практика има две предложения - на ДПС и на РБ за преференция без прагове, където всеки да е длъжен да отбележи преференция", добави Кънев.