Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Борисов отчете европредседателството, какви бяха реакциите в НС
98228
Борисов отчете европредседателството, какви бяха реакциите в НС
  • Борисов отчете европредседателството, какви бяха реакциите в НС
Премиерът Бойко Борисов и министрите от кабинета представиха отчет в парламента за работата на страната ни по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Те дадоха висока оценка на последните шест месеца. От опозицията разкритикуваха правителството.
 
Резултатите, които постигнахме, показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза“, каза Борисов. Той отчете, че слоганът на председателството „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза.
 
Борисов: Резултатите на европредседателството ни не са политически пиар

„Българското председателство на Съвета на ЕС приключи. Резултатите, които постигнахме, показват нашата отговорност, професионализъм, ангажираност с европейската кауза и способността ни да работим за нея. Мотото на българския парламент стана слоган на целия ЕС през изминалите шест месеца. „Съединението прави силата” е смисълът на европейската кауза и макар че идва от историята ни, трябва да остане като основния принцип на българската политика и в бъдеще”, каза Борисов. Той напомни, че това беше първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС и посочи, че е било изпитание на европейската ни идентичност. „Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за  тяхното постигане. Затова искам да благодаря на всички министри и експерти на администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел”, отбеляза премиерът. „Работихме за намиране на решения, чрез които да се прекратят дискриминационните практики спрямо потребителите, които разделят изтока и запада в ЕС. Поставихме проблема на масата чрез форум на високо ниво в София и за двойния стандарт на храните и обсъдихме мерки как нито един европейски гражданин да не бъде третиран като второ качество потребител, защото всички сме равноправни и достойни европейци”, каза Борисов.

„Барометър България“: Какво е доверието в кабинета в края на европредседателството?
 

НС
БГНЕС

Опозицията разкритикува правителството и оспори резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че не са постигнати цели, които България е трябвало да гони през последните шест месеца.
 
 „Председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ. То беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция, държавата излъчваше несигурност за хората и масово недоволство”, каза Нинова.

НС
БГНЕС

Председателят на парламентарната група на Обединени патриоти Волен Сидеров отчете като успешно Българското председателство на Съвета на ЕС. „Смятах, че сме излезли от тресавището на българския типичен мазохизъм, но уви, не е така. Нашето председателство е процедура, всеки от нас го знае, то не е приказка с щастлив край. От това председателство не може и не трябва да се искат невъзможни неща. Да постигаме нещо за нашата страна – това е априори забранено, не може когато председателстваш, да изискваш нещо за собствената си страна, не можеш да поставяш въпроси, които са в твоя изгода или засягат интересите на твоята държава. Председателството е процедура, с която се справихме чудесно. В това председателство българският глас се чу и то се чу в една нова тоналност, показахме характер и българско самочувствие. Това е важното”, каза Сидеров и допълни: „Това председателство беше успешно, България се представи успешно”.

Галъп: Българите с по-скоро положителна оценка за европредседателството

НС
БГНЕС

От ДПС засегнаха важните теми за кохезионната политика и общата селскостопанска политика. „По техническите ангажименти на председателството безспорно имаме успех и ние споделяме добрите оценки. По едни от основните приоритети – бъдещето на Европа на младите хора, икономически растеж и социално сближаване, няма с какво да се похвалим”, каза председателят на движението Мустафа Карадай. Той отчете, че дебатът за многогодишната финансова рамка след 2020 година на практика започна, за да се развие в следващото председателство. „В кохезионната политика след 2020 година има отстъпление. Общата селскостопанска политика не присъства като тема, икономическият и паричен съюз – също”, каза Карадайъ.

НС
БГНЕС

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Заместник-председателят на парламента и лидер на партия „Воля” Веселин Мерешки даде също много добра оценка на европредседателството, но разкритикува членове на кабинета. От партията дават оценка „малко над много добър” за европредседателството ни. „Добре се справихме със задачите, които бяхме поели, но докато вие постигахте успехи на международния фронт, какво се случваше в страната”, обърна се Марешки към премиера. Лидерът на „Воля” призова министър-председателя да се разграничи от зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова.