Разследват инцидента с международния влак София-Истанбул
Разследват инцидента с международния влак София-Истанбул / снимки: БГНЕС
Разследват две версии за инцидента с международния влак София-Истанбул
81318
Разследват две версии за инцидента с международния влак София-Истанбул
  • Разследват две версии за инцидента с международния влак София-Истанбул

Районната прокуратура в Пловдив започна досъдебното производство за инцидента с международния влак София-Истанбул, при който 9 души пострадаха. Към момента то се води срещу неизвестен извършител, а престъплението е "нарушаване на правилата при управление на подвижен железопътен състав с причиняване по непредпазливост на телесна повреда на едно или повече лица".

Вече са направени два огледа, извършен е следствен експеримент, разпитани са свидетели. До пет дни пък специална комисия трябва да събере фактите около инцидента.

На този етап две са версиите за тежкия инцидент на гара Пловдив. Грешка на машиниста или техническа повреда в локомотива е най-вероятната причина за сблъсъка.

Инцидент на гара Пловдив, девет души пострадаха

„Конкретната причина ще се установи след пълното разследване. Засега основните версии, по които се работи, са, че локомотивният машинист или късно е задържал локомотива и е влязъл с по-висока скорост, или е имало технически проблем с машината”, обясни Кирил Костадинов, който ръководи отдел „Безопасност” в БДЖ.

Разследват инцидента с международния влак СофияИстанбул
netinfo

Около 21.40 ч. вчера на гара Пловдив при прекачването на дизелов локомотив към международния бърз влак София-Истанбул, локомотивът се удря във влака.

В следствие на удара са пострадали девет души - осем чужди граждани и една българка. Жената е със счупен нос, травми по гърдите и корема. Няма опасност за живота й. Останалите пътници са с охлузвания и леки травми.

Застрахователи ще компенсират пострадалите при инцидента на гара Пловдив

60 от пътниците на влака са превозени още снощи с автобус до Капъкуле. Пострадалите ще получат компенсация за нанесените щети.

„Още снощи е осигурен хотел на тези, които са имали нужда от преспиване в Пловдив. Ще бъде осигурен и транспорт за дестинацията, по която пътуват”, посочи Кирил Костадинов.

Той увери още, че всички пътници на БДЖ са застраховани. По думите му разходите и компенсациите в следствие на инцидента ще бъдат поети от застрахователя.

Тази вечер международният влак София - Истанбул ще потегли по разписание от Централна гара София.