/ ThinkStock/Getty Images
Разпети петък - денят на най-строгия пост от Страстната седмица. Тези, които го спазват, не трябва нито да ядат, нито да пият дори вода. В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. Старите хора казват, че на този ден и птичката гнездо не вие. Как се отразява един ден пълен пост на човешкия организъм и има ли хора, върху които може да окаже неблагоприятно въздействие обяснява специалистът по хранене и диетолог Михаил Христов.
 
"Такова въздържане от вода и храна на практика не става въпрос само за пречистване на физическо ниво, а основното е духовното пречистване. Това е смисълът на поста.", споделя Христов. Според него всяко пропуснато хранене най-малкото е една физиологична почивка за организма. През това време можем да съсредоточим цялата си енергия върху полезни неща.  

В нощта срещу Великден градският транспорт в София ще работи до 01:30 ч.
 
Диетологът е на мнение, че за някои хора гладуването крие рискове и не се препоръчва да се прави. Не е подходящо за хора с тегло под нормата, хора със слаб имунитет, слабо сърце или с ниско кръвно налягане. Неблагоприятно е и гладуването при студено време. При бременните жени и тези, които кърмят също е изключено да се провежда.
 
"Важно е да се извърши и съответната подготовка за гладуването", добавя още той.