Медицинският университет
Медицинският университет / БГНЕС
Шест души са обвинени след акцията на ГДБОП и ДАНС в Медицински университет- София. Двама от тях са служители на университета. Престъпната група е осигурявала безпроблемен прием и завършване на учебното заведение на чуждестранни студенти. Като ръководител на групата е посочен бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. Специализираната прокуратура е установила, че в схемата е участвала и фирма за набиране на чуждестранни студенти „Интер Хекс”.
 
От септември 2017 година прокуратурата разследва Медицинския университет в София за извършваше на документни измами, свързани с приема и завършването на чуждестранни студенти. След като преди седмица ГДБОП и ДАНС нахлуха в университета, са повдигнати обвинения на 6 души. Двама от тях са служители на учебното заведение и в момента, а част от другите са бивши длъжностни лица. От Специализираната прокуратурата заявиха, че имат доказателства и за други служители на университета, но все още не са им повдигнати обвинения. За ръководител на престъпната група е сочен бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев.

Лица от арабски произход плащали по 50 000 евро, за да влязат по “втория начин” в Медицинския университет
 
Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира, че са установени над 20 студенти, приети по т.н „втори начин”. От университета са иззети множество документи и се очаква кръгът от нелегално приети чуждестранните студенти да се разшири, след преглеждане на цялата документация.
 
„Групата е набирала кандидати за обучение на английски език в Медицинския университет. Основно граждани на ЕС, в частност на Великобритания - от арабски произход, от Иран, Ирак, Египет, Ливан. Целта е била получаване на диплома за съответното образование в Медицинския университет и неизбежно свързаното с обучението в България - възможност да имат качеството на постоянно пребиваващи в страната“, каза Гешев.
 
Всеки от чужденците, приемани по „втория начин”, е плащал сумата около 50 хил. евро. Освен прием без изпит, те са получавали и обещание за безпроблемно завършване на университета.

ГДБОП и ДАНС нахлуха в Медицинския университет в София

 
По думите на Гешев, всеки преподавател в схемата е получавал по близо 5000 лева за продаден изпит по време на сесията. Някои от чужденците нямат завършено дори средно образование. Сред обвиняемите е мъж с арабски произход, който е гражданин на Великобритания. Той е осъществявал контакт с чуждестранните студенти, след което ги е свързвал с хора от фирмата за набиране на чуждестранни студенти „Интер Хекс”.
 
„Тя е собственост на част от обвиняемите лица. Тази фирма до преди две години е била съвсем законно официален посредник за набиране на чуждестранни студенти. Хората от тази фирма, които са собственици, управители и представители, са осъществявали контакт с длъжностните лица от Медицинския университет. Те са били постоянно във връзка“, каза още Гешев.
 
Управителката на фирмата „Интер Хекс” инж. София Циканделова, обаче, категорично отрече дружеството да е съдействало за нелегални схеми с прием на студенти в университета. Тя коментира, че до момента е викана от прокуратурата само като свидетел по първото дело срещу Митев.
 
„Всички сме много изненадани от това, което се случва - защо точно нашата фирма е набедена, нямам информация. Абсолютно отричам да съм подпомагала подобна схема“, каза Циканделова.
 
Циканделова коментира още, че дипломите и събраните документи за прием в университета трябва да бъдат проверени от Министерство на образованието и фирмата не носи отговорност за легалността им.

Разследваният бивш ректор на МУ: Това е атака, не се чувствам виновен
 
Ако бъде признат за виновен, Ваньо Митев може да получи от 5 до 15 години лишаване от свобода. Това ще бъде второ обвинение за Митев, след като преди две години отново беше забъркан в злоупотреби с документи, свързани с учебното заведение.
 
Останалите участници в групата ще получат между 3 и 10 години затвор. Тъй като групата е генерирала сериозна сума пари, Гешев коментира, че е внесено предложение  наблюдаващите прокурори да определят мерки за неотклонение „парична гаранция” от по 200 000 лева за всеки от обвиняемите.
 
Ако се установи, че чуждестранните студенти също са извършили документни измами, ще им бъдат повдигнати обвинения.