Спецпрокуратурата и антимафиотите с пореден удар срещу трафикантите на органи. Във вторник вечерта на българо-турската граница са задържани четирима души, информира NOVA.

Двама от тях са организатори на схема за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници.

МЗ с нов проект за донорство и трансплантация на органи

Четиримата са арестувани на граничен пункт "Капитан Андреево". Пътували в посока Турция. Данните на прокуратурата срещу двама от тях - жена и мъж, са за организиране на канала за органи.

„Другите две лица са бивши донори, които са използвани с цел набиране на нови лица, които са съгласни срещу заплащане да предоставят телесни органи”, каза заместник главният прокурор Иван Гешев.

По информация на NOVA мъжът търсел кандидат донори на бъбреци в района на Видин и Белоградчик, а жената в ромски махали на София. На място във Филиповци, хората твърдят, че не са чували за такава схема.

Донорите получавали близо 10 000 евро за бъбрек, сочат данните на разследващите. А тежкоболните плащали по около 60 000 евро, за да получат шанс за втори живот. 25 000 от тях били за самата операция в Турция.

„За да се извърши такава операция в Турция е необходимо използването на неистински документи, които да установяват, че реципиентът и донорът са в родинински отношения”, каза още Гешев.

Досега са документирани 11 случая. Болните, които са купували органите, няма да получат обвинение, защото също са жертва, категорични са разследващите. Националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов коментира, че трафикантите са най-големият проблем на медиците, защото обещават бързо и сигурно възстановяване.

По данни на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" до 10 септември тази година у нас са извършени 8 бъбречни трансплантации от жив донор. В последните три години броят им е почти постоянен.
nova.bg