/ ThinkStock/Getty Images
 Български институции разработиха проект на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.).

В подготовката взеха участие експерти от Министерството на здравеопазването, от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която управлява, координира и контролира процеса на донорството от детекцията на донора до трансплантацията в страната, както и водещи медицински специалисти в областта на донорството и трансплантациите.

Дете от трима родители се роди в Гърция

Трансплантацията на органи е водещ и основен приоритет на България.

Програмата отчита предизвикателства и проблемите, пред които е изправена страната ни, а именно недостиг на органи за трансплантация, недостиг на обучени специалисти, недоразвита и зле оборудвана материална база за вземане, съхраняване и присаждане на стволови клетки, липса на достатъчна информираност на българските граждани относно необходимостта от човешка солидарност и насърчаване на донорството и други.

Ще декларираме желанието си да дарим органи с донорска карта

Поради тази причина стратегическата цел на Националната програма е да подобри организационния модел на донорството и трансплантацията на органи в България. За да се постигне поставената цел, проектът на програма включва 14 оперативни дейности, за изпълнението на които е подготвен проект на работна програма.

30 братя и сестри се намериха, свързва ги общ донор (СНИМКИ)

Проектите на настоящата програма и работния план към нея са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, като в срок до 30 август 2019 г. се очакват становища, мнения и коментари от всички заинтересовани страни.

След като те бъдат отразени се предвижда Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.) да премине процедура по междуведомствено съгласуване преди внасянето ѝ за разглеждане в Министерския съвет.