Райс ще обсъди визите за българи при посещението си днес
Райс ще обсъди визите за българи при посещението си днес / cнимкa: Sofia Photo Agency

Американският държавен секретар Кондолиза Райс пристига у нас от Прага като визитата и ще продължи само няколко часа. Райс ще се срещне с министъра на външните работи Ивайло Калфин, премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов, от когото ще получи най-високото държавно отличие – орден „Стара планина” първа степен за приноса и за освобождаването на българските медици в Либия. Пред Дарик посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова заяви, че визитата на Кондолиза Райс не е внезапна и че тя се подготвя от шест месеца.

Това, което беше заложено като голяма политическа рамка по време на скорошната визита на премиера Станишев във Вашингтон, ще бъде продължено по време на визитата на Райс в София, заяви посланик Поптодорова. „Нека да гледаме на тази нейна визита първо като втора самостоятелна визита в София и като нейна визита, която попада в контекста на неотдавна завършилото посещение”, каза тя.

Сред темите, които Райс ще обсъди на българска земя са ролята на България за стабилността на Балканите, американските инвестиции, борбата ни с корупцията и най-вълнуващия въпрос за всички българи – визите. „Това е основен въпрос за България. Няма съмнение, че ще бъде поставен по време на този кръг разговори”, каза Поптодорова.

Колкото до въпроса дали страната ни ще получи предложение от Кондолиза Райс за включване в американската противоракетна отбрана в Европа отговорът на посланик Поптодорова беше повече от категоричен, че не.

Райс ще се срещне с част от българските медици в американското посолство в София. Пред Дарик Здравко Георгиев коментира, че е огорчен, забравен и не иска да вижда никого. Повод първата година от освобождаването си от Либия и завръщането си у дома, българските медици настояват за среща с премиера Сергей Станишев, президента Георги Първанов и омбудсмана на Републиката Гиньо Ганев, научи Дарик.

Седмината искат от държавниците ни да изпълнят социалните обещания, които са поели пред тях преди година. В случай, че не бъдат приети от премиера и президента, медиците ще обсъдят започването на протестни действия.