Президентът отново с остри критики към правителството
Президентът на България Румен Радев пристигна на посещение в пловдивската община Садово. Той бе посрещнат от кмета на общината Димитър Здравков, служители на администрацията и граждани.

Радев в атака: Ако аз управлявах България, нямаше да се краде

На среща с общинската администрация кметът ще запознае държавния глава с общината. В началото на срещата Румен Радев изтъкна значението на децентрализацията на общините за тяхната самостоятелност.

"Влязохме с хаос в извънредното положение - излизаме с още по-голям хаос от него", каза пред журналисти в Садово президентът Румен Радев. Според него трябва да има управляем план с ясни критерии, с който да излизаме от кризата, породена от пандемията на коронавирус. Той добави, че няма план, който да покаже какви са критериите за разхлабване на мерките и до какво водят те и изрази надежда в случая рисковите да са минимални.

Близнашки: Радев се оказа вълк в овча кожа, тръгна срещу държавата си (ВИДЕО)

На въпрос как ще коментира намаляването на процента на ДДС за някои дейности президентът каза "не мисля, че в една такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната трябва да се подхожда на парче и без ясни идеи и разчети".

"Мисля, че всички са убедени, че нашата данъчна политика не е справедлива, тъй като води до задълбочаване на бедността и неравенствата и лишава публичните ресурси от важни постъпления, необходими за образование, здравеопазване, сигурност, инфраструктура", каза още държавният глава.

По думите му, това ни отдалечава от европейския модел, защото, според него нашият натоварва данъчно бедните и хората със средно положение, а облекчава най-богатите, което е противно на модела, който има в ЕС. Затова, смята Радев, трябва да имаме един цялостен подход, който да бъде по-справедлив и по-ефективен.

Запитан как гледа на създаването на държавната петролна компания Румен Радев отговори, че при липса на ясни и убедителни разчети и замисъл гледам като на една авантюра.

Според него, това означава, че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. По думите му, тук държавата ще играе двойна роля - от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга - регулатор.

Радев сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за здравето

Той прогнозира, че тук ще се налеят огромни публични ресурси и тези, които искат да реализират тази идея трябва да покажат много ясно откъде и как ще се вземат тези ресурси и къде другаде ще натоварят джоба на българина. "Ако ние ще строим държавни бензиностанции по метода, с който се строят магистрали и се ремонтират язовири - по-добре да не го правим", добави Радев.

Президентът смята, че вместо да строим 100 бензиностанции нека построим във всеки областен град Център за дигитални технологии и иновации за обучението на нашите деца. Да ги оборудваме с последно поколение технологии и да привлечем да работят млади и способни специалисти така, че да могат нашите деца да получават знания и умения, каквито не могат да получат в училище или вкъщи, добави Радев. Според него, тази инвестиции в млади специалисти по единна държавна програма доказано ще бъде рентабилна.

Радев: Българите излязоха от хипнозата, но кризата показа и добродетелите ни

Президентът на България Румен Радев бе в град Садово по покана на кмета на общината Димитър Здравков и по повод празникът на общината, който бе на 24 май. Той се срещна с кмета и общинската администрация и посети Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков".
БТА