На Архангелова задушница се прекланяме пред паметта на загиналите воини на България
Президентът Румен Радев отдаде почит пред паметта на загиналите за България на Архангелова задушница. Държавният глава участва във военния ритуал – панихида, на който беше почетена паметта на загиналите български воини.

"Нека днес почетем паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България, както и на нашите близки, които вече не са между нас. Бог да ги прости", каза президентът. 

БГНЕС

Заупокойна панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница беше отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Заупокойната служба ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

,  
БГНЕС

На ритуала в София присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотичните съюзи.

,  
БГНЕС

В ритуалите в памет на загиналите воини участваха военнослужещи от Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Националния военен университет „В. Левски“. Военнослужещите поднесоха венци и цветя и ще отдадат воински почести в памет на загиналите.

БГНЕС

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната по предложение на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Битоля за отбелязването на Архангелова задушница на военното гробище в Цапари.

БГНЕС